Manje plaće europskih povjerenika samo prvotravanjska šala

Kao i svake godine 1. travnja europski tisak objavio je niz šala, koje su manje ili više uvjerljive, a jedna od njih je da je Europska komisija u znak solidarnosti s prezaduženim državama smanjila plaće svojim povjernicima za 25 posto.

U ozračju mjera štednje na koje je prisiljen veliki broj država članica EU-a, portal Euractiv odlučio je objaviti vijest o smanjenju plaća europskih povjernika, koji je čak u članku imao i poveznicu na priopćenje Europske komisije, ali koje je bilo lažno. Vijest o smanjenju plaća europskih povjerenika objavila je u utorak i Hina pod naslovom ‘Povjerenici Europske komisije smanjuju si plaće za 25 posto’.

Prilično uvjerljivo zvučala je vijest koju je u ponedjeljak objavila belgijska radio-televizija da se bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sa suprugom Carlom Bruni odlučio preseliti u Bruxelles, slijedeći primjere poznatog francuskog glumca Gerarada Depardieua, koji je odlučio napustiti Francusku zbog previsokih poreza.

List L’Echo objavio je da je belgijska država zbog dužničke krize odlučila prodati pravo na korištenje naziva ‘Crveni vragovi’, pod kojim je poznata belgijska nacionalna nogometna ekipa.

U Francuskoj je čitatelje portala zabavljala vijest da je predsjednik Francois Hollande odlučio napustiti Elizejsku palaču, sjedište francuskih predsjednika od 1848. godine i preseliti se negdje u pariško predgrađe, dok bi se palača iznajmila kako bi se donekle olakšala financijska situacija u zemlji.

Britanski The Guardian je objavio da je papa Franjo zbog štednje odlučio zamjeniti papamobil za kočiju, koju vuče magarac.

The Independent je objavio da je potpredsjednik britanske vlade Nick Cleggs, koji je predsjednik Liberalnih demokrata, odlučio ovo ljeto provesti stažirajući u euroskeptičnoj Stranci za neovisnost Velike Britanije (UKIP).

Tradicija prvotravanjskih šala potječe iz Francuske, a postoji nekoliko legendi i objašnjenja za to.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...