Milanović vjeruje u rast gospodarstva

Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović izjavio je u četvrtak za CNN da ulazak Hrvatske u EU dočekuje kao ‘strastveni pragmatik’ i da će uz sveobuhvatne reforme koje provodi njegova vlada rast hrvatskog gospodarstva u velikoj mjeri ovisiti o oporavku susjeda, posebno Italije kao najvećeg trgovinskog partnera.

‘Ja sam strastveni pragmatik. Dolazim iz zemlje koja je platila veliku cijenu neovisnosti, koja je pobijedila u ratu i izvojevala pobjedu’, rekao je Milanović upitan s kakvim osjećajima dočekuje pristupanje Uniji 1. srpnja. ‘Provodimo strukturne reforme kako bismo bili spremni kada počne oporavak. No, trebamo posebno motriti Italiju jer se naš izvoz uvelike oslanja na tu zemlju’, kazao je hrvatski premijer u emisiji Quest Means Bussines.

Govoreći o stanju hrvatskog gospodarstva, rekao je da ono stagnira, a njegova lijeva koalicijska vlada reformira pravni okvir i čini sve da privuče strane investicije te da mora smanjiti dug i reformirati javnu upravu. ‘Znamo da se moramo promijeniti. Svim zemljama koje su bile svjesne da se moraju promijeniti, poput Njemačke i skandinavskih zemalja, sada dobro ide’, istaknuo je predsjednik vlade buduće 28. članice EU-a.

Uz napore na unutarnjem planu, Milanović ističe da je za gospodarski rast Hrvatske nužan oporavak velikih, moćnih susjeda, posebno Italije od koje očekuje da krene putem kojim je Njemačka išla prije deset godina. ‘Želim da Italija bude ‘elektrana’ usluga i industrije kao što je bila prije 25 godina kada je imala veći BDP po glavi stanovnika od Švedske. Italija je glavni trgovinski partner Hrvatske i svaki pozitivni ili negativni događaj u Italiji utječe na Hrvatsku’, rekao je Milanović.

‘Ako Talijani zarađuju manje, manje i troše u hrvatskim ljetovalištima’, dodao je. Za hrvatsko gospodarstvo je rekao da nije izloženo promjenama u regiji poput baltičkih zemalja, čiji je BDP pao za 20 posto kada je stanje u skandinavskim zemljama bilo loše.

‘To se ne događa s Hrvatskom, naše gospodarstvo je orijentirano na više strana, ali ovisimo o našim velikim i jakim susjedima’, zaključio je Milanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...