Na red za fiskalizaciju došli obrtnici, trgovci i ordinacije

Nakon ugostitelja i srednje velikih poduzetnika – slijede trgovci i slobodna zanimanja. Novi krug fiskalizacije koji kreće danas obuhvatit će oko 20 tisuća hrvatskih obrtnika i trgovaca, a fiskalne blagajne nabavile su i privatne zdravstvene ordinacije.

Uređeniji i transparentniji sustav poslovanja te veći priljev novca u državni proračun- samo su neki od benefita sustava fiskalizacije koji danas ulazi u svoju drugu fazu. Fiskalnim blagajnama opremili su se trgovci i obrtnici, a obveznici fiskalizacije su i privatne liječničke ordinacije. ‘Uveli smo program, eksperimentalno smo ga provodili mjesec dana i nema nikakvih problema. To je išlo brže od očekivanog, doslovce u dva koraka’, kaže dr. Gmaz. Stomatološka ordinacija dr.Kaje Gmaz uz privatnu praksu ima i ugovor HZZO-om, no točno su definirane usluge i način na koji se naplaćuju.

‘Sve je jasno definirano. HZZO ima određenu razinu usluga koje pokriva kod svakog od nas, a izvanstandardne usluge se naplaćuju po propisanim cijenama Hrvatske stomatološke komore i Hrvatske komore dentalne medicine i mislim da nema nikakvih problema’, kaže. Uvođenje fiskalnih blagajni dobar je početak uvođenja reda u zdravstveni sustav, smatra Gmaz. ‘Za ovaj sam sigurna da će biti još samo jedan korak uvođenju kompletnog reda u zdravstvo’, zaključuje.

Ministarstvo financija procjenjuje kako će prva godina fiskalizacije državom proračunu donijeti oko pola milijarde kuna veće prihode, a idućih godina više od milijardu kuna. Predsjednik Ceha trgovaca Boris Vukelić pak upozorava. ‘Efekti za državni proračun neće biti onakvi kakvi se očekuju. Dapače, promet će padati jer je takva realna situacija u trgovini i svim uslužnim djelatnostima. Problemi su u tome što su neki uočili priliku za brzu i laku zaradu, tu se radi o jednom djelu informatičara, a problem je i u nedovoljnoj pokrivenosti internet vezom u svim krajevima’, kaže Vukelić. Problem u uvođenju fiskalnih blagajni vide i prodavači na tržnici. Posao je sve slabiji, pa samim time nema sredstava ali ni uvjeta za uvođenje fiskalnih blagajni, kažu trgovci. ‘Ja osobno ću zatvoriti. Ionako smo zapostavljeni, ovo su još zadnji trzaji prije nego odemo na socijalu’. Iako će fiskalizacija zaobići sirare i proizvođače koji nude vlastite domaće proizvode, svi oni koji preprodaju i nude tuđu robu fiskalne će blagajne ipak morati uvesti – i to s ulaskom u Europsku uniju, 1.srpnja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...