Napredak u procesuiranju ratnih zločina

Inicijativa mladih za ljudska prava predstavila je regionalni izvještaj o tranzicijskoj pravdi za 2010. i 2011. godinu. Izvještaj su izradile organizacije za ljudska prava u regiji, a obrađeni su svi relevantni aspekti “tranzicijske pravde” kao što su suđenja za ratne zločine.

U izvještaju stoji da je napravljen određeni napredak u procesuiranju ratnih zločina, ali i dalje nema istraga i optužnica protiv određenih pojedinaca odgovornih za kaznena djela protiv pripadnika manjinskih nacionalnih skupina.

Također stoji da u slučajevima žrtava silovanja/seksualnog nasilja, sudovi ni u jednom slučaju nisu primijenili mjere zaštite identiteta žrtve te da je tek u nekim predmetima tijekom svjedočenja žrtve s glavne rasprave bila isključena javnost.

Govoreći o reparacijama žrtvama ratnih zločina, voditeljica Documente centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič, istaknula je da na tom području nije napravljen pomak ni u jednoj od zemalja regije. Trebalo bi naći kvalitetniji način podrške žrtvama ratnih zločina, smatra Teršelič, dodajući da tu i Ministarstvo branitelja igra veliku ulogu.

U izvještaju za 2010.-2011. Tranzicijska pravda u postjugoslavenskim zemljama ističe se da je u zemljama regije i dalje prisutna snažna politička i javna potpora optuženima za rane zločine, veličanje njihove uloge tijekom oružanih sukoba i isticanje patnje žrtava vlastitog naroda.

Takav stav je dominirao u Hrvatskoj nakon izricanja nepravomoćne presude hrvatskim generalima u travnju 2011., dok su politički predstavnici Srba u BiH i dalje isticali stradanje vlastitog naroda, inzistirajući na balansu među žrtvama, dodaje se u izvješću.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...