Cestitka_Uskrs

Neću dopustiti monopol privatnika u zdravstvu

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je da neće dopustiti monopol pojedinih privatnika u zdravstvu. Najavio je da će za ključne dijagnostičke i operativne zahvate uskoro biti raspisan transparentan natječaj na koji se mogu javiti svi privatnici, a bit će prihvaćene najbolje i najpovoljnije ponude.

Upravo raspisujemo natječaj jer smo svjesni da postoje liste čekanja za niz dijagnostike, koji će biti otvoren za sve privatne zdravstvene ustanove, a ne samo za odabrane, kao do sada. To neće biti natječaj samo za one iza kojih stoje određene grupacije. Svi će se moći javiti, a oni koji budu odabrani, dobit će, primjerice, operacijske postupke na ramenu i stopalu, istaknuo je Ostojić na konferenciji za novinare.

Ostojić je podsjetio da postoji čak pet privatnih bolnica u Hrvatskoj koje se bave ortopedijom, a do sada su samo tri imale ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Što je s druge dvije, upitao je, ustvrdivši da je riječ o diskriminaciji koju neće dopuštati.

Onemogućit ćemo povratak na staro i dosadašnje pogodovanje na natječajima. Nema više odlijevanja javnih kuna u privatne džepove, a sve to neće utjecati na kvalitetu zdravstvene zaštite, poručio je Ostojić.

Time je odgovorio privatnicima u zdravstvu koji su danas prozvali HZZO i Ministarstvo zdravlja da snižavanjem cijena pretraga za 30 posto uoči sklapanja novih ugovora narušavaju stabilnost hrvatskoga zdravstvenog sustava.

Velik broj pacijenata na e-listi čekanja (oko 550.000) Ostojić je objasnio sve većim brojem postupaka koji se prate na listama (sa 16 taj je broj porastao na 270) te propustima u ažuriranju lista. Naime, ne izražavaju se uvijek razlike između prvog i kontrolnog pregleda, a neki pregledi se dvostruko vode u bolnicama.

Kako bi se smanjile liste čekanja i zadržala kvaliteta usluga, privatnici su dobro došli, ali bez pritiska interesnih lobija, dodao je Ostojić.

Podsjetivši da i pacijenti i on, kao ministar, traže odvajanje javnoga i privatnoga, privatnicima je poručio da svoju kvalitetu dokazuju na tržištu, a ne isključivo radom preko ugovora s HZZO-om.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...