Njemačka Grčkoj duguje 162 milijarde eura?

Grčko ministarstvo financija je od skupine stručnjaka zatražilo izradu izvještaja o tome koliko novca Njemačka duguje Grčkoj za ratnu odštetu zbog Drugog svjetskog rata. 80-stranični izvještaj je označen kao ‘top secret’, no grčke novine To Vima objavile su njegove najvažnije zaključke te nagađaju da bi Njemačka Grčkoj trebala isplatiti 162 milijarde eura.

‘Koliko nam duguje Njemačka’ glasio je naslov nedjeljnog izdanja grčkih novina To Vima, koji je objavio sadržaj tajnog izvještaja grčkog Ministarstva financija o potencijalnoj ratnoj odšteti koju Njemačka duguje Grčkoj. Izvještaj je izradila skupina stručnjaka koja je prošla kroz 190 tisuća stranica dokumenata – ugovora, sudskih odluka, pravnih tekstova i arhivskog materijala raznih vrsta.

Grčki su stručnjaci, koje predvodi Panagiotis Karakousis, došli do zaključka da ‘Njemačka nije nikad platila ratnu odštetu Grčkoj zbog zajmova koje je Grčka tada bila primorana odobriti, a ni zbog razaranja u ratu’. U tajnom izvještaju se ne navodi konkretan iznos odštete koju bi Njemačka zbog svoje uloge u Drugom svjetskom ratu te tadašnje okupacije Grčke trebala platiti kao ratnu odštetu, no grčke nevladine organizacije su izračunale kako je riječ o 162 milijarde eura.

108 milijardi eura je potencijalni njemački dug za razaranja tijekom Drugog svjetskog rata, naročito grčke infrastrukture, dok bi se trebalo isplatiti još 54 milijarde eura za zajmove koje je Grčka bila primorana odobriti Hitlerovom nacističkom režimu od 1942. do 1944. Zajmove je morala odobriti Grčka narodna banka, a njima su plaćeni troškovi njemačke okupacije i plaće nacističkim vojnicima.

Iznos od 162 milijarde eura predstavlja oko 80 posto grčkog godišnjeg budžeta, te bi reparacije zasigurno pomogle stabiliziranju katastrofalne ekonomske situacije u ovoj mediteranskoj državi. No grčka se vlada boji zatražiti ratnu odštetu od Njemačke s obzirom na to da ovisi o njenoj ekonomskoj moći. Njemačka pak ništa od toga nije službeno komentirala, ali se iz kuloara čuje da nije baš raspoložena otvarati temu ratne odštete Grčkoj.

Zato grčka javnost ima suprotan stav, pa tako novine To Vima zaključuju da ‘vlada mora objaviti cijeli izvještaj’ jer je to ‘povijesna odgovornost’ bez obzira na to što je riječ o ‘osjetljivom pitanju’. Grčki politički analitičari ipak predviđaju da od cijele priče neće ništa biti, dok je neimenovani izvor iz vrha grčke vlasti za njemački tjednik Der Spiegel izjavio da će konačnu odluku o ratnoj odšteti donijeti premijer Antonis Samaras. ‘Sada nije vrijeme za započinjanje svađe s Belinom’, poručili su iz grčke vlade.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...