Nova Strategija razvoja Zadra: baza – 15 projekata za EU

Iako je strategija grada Zadra od 2013. do 2020. godine istaknuta kao prvi ovakav dokument, Zadar je već imao dvije studije razvoja, a radio ih je makroekonomist Branimir Lokin sa suradnicima, za kojega je zamjereno što nije konzultiran pri izradi najnovije strategije.

Na više od 300 stranica teksta, tablica i grafikona definiraju se osnovni pravci razvoja prikazani kroz ciljeve, prioritete i mjere održivog društveno-gospodarskog razvoja, te predlažu mehanizmi za provedbu strategije, zamišljeni kao osnova za privlačenje novca iz EU fondova kao glavnog izvora financiranja.

Iako je njezin – možda i najvrjedniji dio – baza objedinjenih pregleda projektnih ideja ili pripremljenih prijedloga projekata kao službeni registar projektnih ideja s područja grada Zadra, i sami su autori uočili kako znatno odskače razvoj infrastrukture kao područje s vjerojatno već prije pripremljenim idejnim projektima koji trajno čekaju novac za provedbu, a posebno zabrinjavajućim istaknuli su što najmanje projektnih ideja ima za poticanje održivog razvoja industrije i povećanje primjene znanja, inovacija i novih tehnologija u gospodarstvu.

Ciljne vrijednosti strategije zapravo su realne: u idućih sedam godina zaustaviti rast nezaposlenosti te smanjiti broj nezaposlenih za 15 posto, povećati broj stanovnika grada Zadra za 3,5 posto, udio radno sposobnog stanovništva sa 67 posto iz 2011. na 73 posto, povećati broj stanovnika otoka za 5 posto, povećati udio industrije u gospodarstvu sa sadašnjih 8 posto na 11 posto, te povećati broj dolazaka turista i broj noćenja izvan sezone za najmanje 10 posto (siječanj-svibanj, listopad-prosinac), zatim povećati udio visokoobrazovanog stanovništva u ukupnom broju stanovnika za 5 posto, smanjiti udio socijalno ugroženih u ukupnom broju stanovnika sa 12 posto na 10 posto, smanjiti potrošnju energije u javnim zgradama za 30 posto, instalirati 15 fotonaponskih sustava i solarnih toplinskih sustava na javnim zgradama, te najmanje 15 projekta sufinancirati novcem EU-a.

Izrada Strategije razvoja grada Zadra od 2013. do 2020. godine trajala je godinu dana i okupila je 140 predstavnika javnog, privatnog i civilnog sektora grada. Provedeno je istraživanje poslovnog okruženja na 112 poduzetnika s područja grada, te je obrađeno 130 razvojnih projekata.

Voditelj projekta je Šime Erlić, a projektni tim čine Vedrana Kevrić, Marica Babić, Josip Matassi i Sanja Peričić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...