Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve holokausta Jom Hašoa

Židovi diljem svijeta danas obilježavaju Jom Hašoa – Dan stradanja u holokaustu. Naime, tog dana u Izraelu i dijaspori Židovi se sjećaju šest milijuna ubijenih sunarodnjaka, žrtava nacizma i fašizma u II. svjetskom ratu.

Komemoracija u povodu obilježavanja Jom Hašoa održat će se prijepodne na židovskom groblju u Bjelovaru, u organizaciji Židovske vjerske zajednice Bet Israel. Komemoraciji će nazočiti izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, te izaslanik predsjednika Vlade, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Popodne će predsjednik Republike Ivo Josipović nazočit će obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta Jom Hašoa na zagrebačkom groblju Mirogoju, kod skulpture Mojsije. Na toj središnjoj komemorativnoj svečanosti, koju organizira Židovska općina Zagreb i Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj, sudjelovat će i izaslanik predsjednika Vlade, ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Obilježit će se polaganjem vijenaca, paljenjem šest svijeća, recitalima, molitvom rabina Lucijana Prelevića i prigodnim govorom predsjednika ŽOZ-a dr. Ognjena Krausa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...