Obnavlja se zgrada stare škole u Biogradu

Zgrada u samom gradskom centru poznata pod nazivom stara škola, uskoro će biti temeljito obnovljena. Doznajemo to u sklopu informiranja -Iz ureda gradonačelnika.

Naime ovo staro zdanje već desetljećima stoji i propada, a svi dosadašnji pokušaji da se na tom planu nešto temeljitije učini ostali su bez rezultata. Riječ je o starom zdanju iz 1905. godine koje je u gradu Biogradu izgrađeno za vrijeme načelnika Borellija. Bila je to osnovna škola u funkciji od 1906. do 1968. godine, koje se mnoge generacije Biograđana i te kako dobro sjećaju.

Zanimljivo je da je škola već tada imala parkete i ventilaciju, što je znači da je u ono vrijeme bila od modernijih škola na području banovine Dalmacije. Stoga je ovo zdanje danas zaštićeno i njegova sanacija i preuređenje odvijati će se po budnim okom struke. Više od tri godine pokušavamo riješiti ovaj problem, kazao je gradonačelnik Ivan Knez. Nakon puno posla i živaca, zamolbi i intervencija, konačno se nazire i početak konkretne realizacije.

Naime, u protekle tri godine iz te zgrade iselili smo Centar za soc.skrb, Gradsko društvo Crvenog križa, Gradsku tvrtku Bošana, katastar, veterinarsku inspekciju, i druge, kaje su zadnjih godina djelovale u tom prostoru. Paralelno s tim radila se i projektna dokumentacija za preuređenje ove zgrade za potrebe Visoke škole. Predviđen je smjer menadžmenta za što u gradu i okolini ima dosta zanimanja, a u planu su i još dva smjera i to informatike i gastronomije. Postojeći prostor neće se narušavati i zgrada će zadržati dosadašnje gabarite, stoga mu se projekti posebno prilagođavaju. Predviđeno je da u prizemlju na mjestu gdje je bio katastar i centar za soc. skrb budu dvije učionice od po 42 mjesta. Na prvom katu također jedna učionica s još 42 mjesta te kabinet za informatiku s 24. mjesta.

Skidati će se krov te će u potkrovlju biti takozvani dormitorij odnosno prostor za profesore, prvenstveno onaj gostujući kadar. I u podrumskom djelu slijede radovi, gdje je predviđeno iskopavanje oko 1,5 metra, a gdje će se smjestiti studentska referada, dok je na istoj dubini u prostoru ispod bivšeg katastra predviđen za potrebe studentske knjižnice. Ovih dana očekujemo lokacijsku dozvolu, a tijekom mjeseca travnja i građevinsku, dok je za financiranje kompletnog projekta predviđeno preko 6. milijuna kuna, kazao je gradonačelnik Knez.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...