Obrtnici organiziraju anketu protiv prijedloga Zakona o obrtu

Hrvatska obrtnička komora među svojim će članstvom provesti anketu o zahtjevu za povlačenjem prijedloga Zakona o obrtu iz procedure, piše poslovni.hr.

Naime, HOK je nezadovoljan novim prijedlogom Zakona o obrtu, kao i o neprihvaćanju njezinih primjedbi od strane Ministarstva poduzetništva i obrta. Osim toga, anketom će se obuhvatiti i primjedbe na prijedlog Zakona o PDV-u koji predviđa naplatu po fakturiranom PDV-u, umjesto dosadašnje odredbe o naplati po naplaćenom PDV-u.

HOK ima nekoliko primjedbi na prijedlog Zakona o obrtu, među kojima se ističu nepropisivanje obveze zapošljavanja stručno osposobljenih osoba, što prema njima vodi devastaciji obrtničke struke i ugrožava zaštitu potrošača. Novi Zakon, ističu u HOK-u, također potiče stvaranje nelojalne konkurencije  kroz izjednačavanje sporednih zanimanja i domaće radinosti s obrtima. Traže da obrtnik odgovara unesenom, a ne cjelokupnom imovinom kako bi se zakonski izjednačio s ostalim poduzetnicima. Anketa će se provoditi tijekom sljedećeg tjedna, a rezultati će biti poznati krajem travnja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...