Od danas izložba studentskih radova pod naslovom “Prostorno uređenje otoka Vira”

U utorak, 2. travnja, s početkom u 12 sati u Vijećnici Općine Vir otvara se izložba studentskih radova Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod naslovom “Prostorno uređenje otoka Vira”. Radovi su konkretan rezultat istraživanja i promišljanja urbanizacije otoka Vira na kolegiju “Urbanistička radionica 2 – Planiranje naselja” održanog u akademskoj godini 2012./2013., a tema kolegija bila je istraživanje, preobrazba i unaprjeđenje prostora otoka Vira te ispitivanje mogućnosti planiranja, razvoja i uporabe prostora u vremenskoj projekciji od 10 do 15 godina. Izložba će biti otvorena do četvrtka 4. travnja kada se, u poslijepodnevnim satima, seli u Zadar gdje će biti postavljena u Kneževoj palači Narodnog muzeja u Zadru. Izložba u Kneževoj palači bit će otvorena  u petak 5. travnja s početkom u 12 sati.
Odabir teme potaknut je aktualnošću legalizacije bespravne izgradnje u Hrvatskoj. Pretpostavka je da će proces legalizacije bespravno izgrađenih zgrada na otoku Viru biti uskoro završen, a da se time u prostoru ništa neće značajnije promijeniti što bi ukazalo da je taj proces uspješno zamišljen i dovršen. Upravo su zato studenti i profesori Arhitektonskog fakulteta, kroz radove proizašle iz ove urbanističke radionice, željeli dati svoj doprinos temi urbanističkog uređenja Vira.
S otokom Virom studenti su se najprije upoznali na uvodnim tematskim predavanjima kolegija “Urbanistička radionica 2” na Katedri za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu, potom su proveli rad i istraživanje unutar osam radnih skupina, a otok su sa svojim profesorima posjetili polovicom studenoga 2012. godine.
Studenti su, kroz znanja stečena tijekom studija, ponudili niz kreativnih ideja prostorno-urbanističkog uređenja Vira kroz saniranje sadašnjeg stanja, ali i projekcije uređenja u budućnosti. Na izložbi će biti prikazani najkvalitetniji prijedlozi i rješenja s ove urbanističke radionice, a isti će biti na raspolaganju za možebitnu primjenu prilikom budućeg razmatranja prostornog uređenja Vira. U tom pogledu studenti nisu bili ograničeni postojećim Prostornim planom Općine Vir, već su imali  imaju zadatak posve slobodno promišljati cijeli prostor Vira i predlagati rješenja. Njihove ideje, prijedlozi i rješenja trebali bi pomoći će ukupnom rješavanju problema urbanizacije Vira te potaknuti stručnu i javnu polemiku o prostoru.
U popratnom materijalu izložbe između ostalog stoji: “Studenti su u svojim radovima predložili varijantna prostorna rješenja razvoja otoka i naselja Vir. Održivost i unaprjeđenje prostora i istodobni razvoj otoka bili su glavni ciljevi i prioriteti koji su potaknuli različite vizije budućnosti i različite prostorne scenarije razvoja otoka. Te bi ideje i rješenja mogli pridonijeti kvalitetnijem životu na otoku za današnje i buduće stanovnike, ponuditi dodatne sadržaje i atrakcije kojima bi se stvorile nove mogućnosti razvoja i privući različite kategorije gostiju i posjetitelja, omogućujući napredak otoka i šireg utjecajnog prostora do Nina, Zadra i okolnih otoka”.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...