Od mina u Hrvatskoj stradalo 1.475 osoba

Zajednica žena Katarina Zrinski HDZ-a Zadarske županije, organizirala je u Gradskoj loži tribinu Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju gdje je predstavljen ovaj problemu Hrvatskoj.

O tome je govorilia predsjednica Nevenka Marinović, koja se kao županijska pročelnica, niz godina bavila ovom problematikom. Naime, Hrvatska spada među 39 zemlje svijeta koje još uvijek muči onečišćenje prostora minama.

Zadarska županija jedan je od minama najonečišćenija hrvatskih županija, a od prvobitih 800 km2 minski sumnjivog prostora, danas je 53 km/2. Danas su u Zadarskoj županiji sigurne sve turističke destinacije kao i putevi koji vode do njih. No za rješenje ovog problema u cijeloj Hrvatskoj, nedostaju četiri milijarde kuna. To će biti izuzetan napor jer 80% sredstva za razminiravanje, osigurava RH iz vlastitog proračuna.

Davor Ivo Stier podsjetio je da ova vlada nije naplatila ratnu odšetu od Srbije koja je definirana člankom sporazuma o normalizaciji odnosa između dvije države.

Predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski Zadra Ana Lovrin je rekla kako EU-parlamentarci imaju zadatak osigurati pomoć EU u razminiravanju Hrvatske te promicati donošenje konvencije o potpunoj zabrani upotrebe mina u ratovima. No do tada, svi su zamoljeni da poštuju oznake minski sumnjivih područja koja su označena sa 13.000 oznaka.

Krvava inventura tog problema kaže da je od mina u Hrvatskoj stradalo 1.475 osba od čega 509 smrtno. U Zadarskoj županiji stradalo je 285 osoba od čega 98 smrtno. Posebno tužan podatak jest da je u hrvatskim poljima smrti stradalo 64 djece od čega smrtno 12.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...