Odbor za medije podupro smanjenje PDV-a na tisak

Saborski odbor za informiranje, informatizaciju i medije podupro je većinom glasova Prijedlog zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se predlaže smanjenje PDV-a za dnevni tisak na pet posto.

Josip Kregar je naglasio da bi trebalo skinuti odredbu dnevni tisak kako bi smanjenje vrijedilo za sve tiskovine jer ograničenje samo na dnevni tisak, po njegovu mišljenju, ne rješava problem. Podsjetio je da prijašnjim smanjenjem PDV-a na tisak iz 2007. nisu postignuti očekivani učinci.

Jasen Mesić (HDZ) zauzeo se za diferenciranje tiskanih medija koje bi obuhvatilo smanjenje PDV-a kako ne bi bilo isto za dnevni tisak koji se bavi pitanjima od šireg društvenog značaja i medija koji se bave, primjerice, celebrityjima.

Sunčani Glavak (HDZ) nije jasno zašto se predlaže smanjenje PDV-a samo na tiskane medije te kako se došlo do stope od pet posto. Navela je da Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina) plaća PDV po stopi od 25 posto, a istodobno se postavlja pitanje zašto nije učinkovitija i konkurentnija u odnosu na portale. Također smatra kako bi i elektronički mediji koji apliciraju za sredstva za poticanje pluralizma te regionalne i lokalne tiskovine također trebali imati nižu stopu PDV-a jer su važni za čitatelje.

Šime Lučin (SDP) smatra da će biti jako teško napraviti podjelu na ozbiljne i žute novine i da postoji opasnost da odlučuju o tome što je žutilo. Također je podupro da visina PDV-a na ulaznice za koncerte bude na razini kakva je u susjednim zemljama.

Članica odbora Slavica Lukić u ime Hrvatskog novinarskog društva smanjenje PDV-a tiskanim medijima smatra vatrogasnom mjerom koja može pripomoći, ali drži da bi njome također, osim dnevnih, trebale biti obuhvaćene tjedne, regionalne novine i periodika. Naglasila je kako bi smanjenje PDV-a, ako ga Sabor prihvati, trebalo biti poticaj sveobuhvatnijoj raspravi o stanju u medijima.

Predsjednik odbora Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) najavio je da bi se idući tjedan trebao održati sastanak s predstavnicima Ministarstva kulture.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...