Odličan otpor pa pad u završnici

Minutu i pol prije kraja Cibona je vodila 78:76 i imala napad, nakon što je okrenula zadarskih +2, 74:76. Blassingame je pronašao Šarića samog u kutu, a ovaj je stavio tricu za 81:76. Ivanov je promašio oba bacanja, Žižić uhvatio skok i Zagrepčani su imali utakmicu pod kontrolom. Blassingame je promašio, ali su u sljedećem zadarskom napadu trice redom promašivali Thorne, Delaš pa Travis i tu je priči bio kraj. Cibona je upisala drugu pobjedu u Ligi za prvaka, a Zadar prvi poraz.

 

Poveli 10 pa gubili osam

Zadar je odlično otvorio utakmicu. U trećoj minuti bilo je 4:4, a onda su Kaštropil i Travis po drugi put poentirali iz igre, a Krasić stavio tricu za 4:12. Danijel Lutz je već nakon tri minute i 38 sekundi morao pozvati time-out. No, odmah potom je Delaš položio iz skoka u napadu za +10 (4:14) i činilo da su Zadrani uspjeli u želji da nametnu svoj ritam igre. Mogli su, preko Kaštropila, povesti i 12 razlike, ali je ga je odlično blokirao Šarić i to kao da je odjednom u potpunosti preokrenulo situaciju na terenu.

Zadar se u napadu ugasio, a Cibona razigrala. Krenuo je Strawberry tricom pa je, nakon promašenog teškog šuta Travisa, Nazor pozvao minutu odmora. No, tricu je tada pogodio i Blassingame pa i jedno od dva bacanja, da bi Žižić realizirao oba za 13:14. Gosti su u međuvremenu izgubili i nekoliko lopti pa je Strawberry koš-faulom donio domaćima prvo vodstvo, 16:14. Seriju12-0 prekinuo je tek Vrbanc s penala, no Strawberry i Rozić su vrlo brzo vratili prednost na stranu Cibone, 19:16.

Tek nakon gotovo šest minuta suše, Zadrani su uspjeli poentirati iz igre. Thorne je svojim prvim košem zaključio prvu četvrtinu za 19:18. To, međutim, nije promijenilo ritam utakmice. Nicević (4), Rozić (3) i Kovačević drugu su dionicu otvorili serijom 9-2 i „vukovi” su vrlo brzo pobjegli na +8, 28:20. To će reći da su u nekih osam-devet minuta napravili čak 18 razlike.

 

Cibona držala prednost

Tek tada je Zadar došao k sebi. Vrbanc (dvije trice) i Delaš (bacanja) vratili su razliku na dva (30:28) i time samopouzdanje svojoj momčadi. Kod domaćih se razigrao Kovačević (5), ali su gosti imali odgovor u Travisu i Krasiću (trica).

Kod rezultata 37:35, Cibona (Jagodić, Blassingame, Žižić) je nakratko opet pobjegla na +7 (42:35), no Zadar je do poluvremena ipak vratio priključak. Kaštropil s još dva koša i Vrbanc bacanjem postali su prvi dvocifreni igrači svoje momčadi (oba po 10) pa se na veliki odmor otišlo pri rezultatu 43:41. Otegotna okolnost za goste bila je što je Krasić vrlo rano zaradio četiri, a Travis tri prekršaja.

Drugo poluvrijeme počelo je izuzetno efikasno s obje strane. Kod Cibone se razigrao Šarić, koji je u kratkom razdoblju postigao osam poena, a kod Zadra Thorne, koji je pogodio dvicu s poludistance pa tricu. Novu tricu zabio je i Vrbanc pa je rezultat u jednom trenutku bio izjednačen, 49:49. No, preko Šarića i Nicevića, koji je pogodio vezao dva uspješna šuta, domaći su se opet odvojili pa polaganjem Rozića otišli i na +8, 61:53.

 

Egal do kraja

Goste su vratili centri, Nurkić i Kaštropil, te Vrbanc bacanjima pa je uskoro ponovno bilo samo dva razlike, 63:61. Nicević je pogodio i četvrti put za redom, a svoj prvi koš zabio je Kus (Cibona je u trećoj četvrtini ubacila 12 šuteva iz igre), no treću četvrtinu je polaganjem zaključio Kaštropil. Tako je uoči posljednjih deset minuta igre na semaforu svijetlilo 67:63.

Ista je razlika bila i poslije dvica Nicevića i Ivanova, odnosno trica Rozića i Thornea, 72:68. Delaš je promašio tricu, ali se „iskupio” polaganjem, nakon skoka u napadu Ivanova za 72:70. Gostujuća obrana odlično je funkcionirala, a Kaštropil bacanjem i Travis dvicom donijeli su svojima prvo vodstvo nakon sredine prve dionice, 72:73.

Sve se teže dolazilo do koša iz igre. Strawberry je promašio pa pogodio dva penala, a u međuvremenu je Delaš realizirao jedno (74:74). Cibona je, 3,25 prije kraja, pozvala time-out. Kaštropil je skočio u napadu, a Travis izvanredno asistirao za polaganje Ivanova, 74:76. Izjednačio je Blassingame bacanjima, da bi Žižić s poludistance vratio vodstvo domaćima, 78:76. Zadrani su izgubili loptu, a Nazor je, 1,29 prije kraja, pozvao minutu odmora, nakon čega je uslijedila već opisana završnica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...