Osma godišnjica smrti Ivana Pavla II.

Osma je godišnjica smrti Ivana Pavla II., najpopularnijeg Pape modernog doba, omiljenog među vjernicima diljem svijeta.

Duhovni vođa više od milijarde katolika ostao je upamćen kao najveći putnik u povijesti Vatikana. U 26 godina pontifikata posjetio je 130 država i obišao zemaljsku kuglu oko 30 puta.

Veći dio pontifikata bio je bolestan, od početka 90-ih bolovao je od Parkinsonove bolesti, a nakon višemjesečne borbe s gripom i problemima s disanjem, preminuo je u 85. godini života u vatikanskim odajama.

Posljednja riječ bila mu je ‘amen’, a u trenucima smrti, za njega se na trgu Svetog Petra molilo više od 100.000 okupljenih vjernika. 2. travnja 2005. godine u 21 sat i 37 minuta završio je svoje ovozemaljsko hodočašće, nakon čega su se u mnogobrojnim katedralama diljem svijeta, osobito u njegovoj rodnoj Poljskoj, oglasila zvona, objavljujući Papinu smrt.

Tugovalo se i u našoj zemlji jer je imao poseban odnos Hrvatskom. Karol Józef Wojtyła posjetio nas je u tri navrata. 1994. godine u jeku završetka Domovinskog rata kada je došao kao hodočasnik pomirenja, uputivši poruku mira. Četiri godine kasnije, povod za dolazak bilo je proglašenje kardinala Alojzija Stepinca blaženim, a 2003. Hrvatsku je posjetio treći put. Bilo je to njegovo jubilarno 100. apostolsko putovanje.

Osim Hrvata, milijuni su ga poštovali diljem svijeta. Pokušao je pomiriti civilizacije, vjere i ljude. Jedna od najznačajnijih osoba 20. stoljeća i papa s trećim najduljim pontifikatom u povijesti Crkve, proglašena je blaženikom 1. svibnja 2011.

Pred više od milijun hodočasnika, svjetovnih i vjerskih čelnika blaženikom ga je proglasio njegov nasljednik Benedikt XVI., a 22. listopada – datum kada je postao Papa, izabran je kao spomen-dan na Velikog Ivana Pavla II.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...