Otvorena birališta za izbor članova u Europski parlament

U Hrvatskoj su u sedam sati otvorena birališta na kojima će birači glasovati za izbor 12 članova u Europski parlament (EP) koji će Hrvatsku u tom tijelu predstavljati od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja do redovitih izbora za članove EP-a na razini cijele Unije iduće godine.

Na izborima mogu sudjelovati svi hrvatski državljani s pravom glasa, ali i državljani drugih članica Unije s prebivalištem u Hrvatskoj, ako su pravovremeno zatražili upis u popis birača.

Cijela Hrvatska jedna je izborna jedinica, a birači mogu birati između 12 kandidata s 28 kandidacijskih lista – 27 stranačkih i jedne liste skupine birača. Od stranačkih lista samostalnih je 19, a osam koalicijskih.

Pravo glasa ima 3.738.708 birača s prebivalištem u Hrvatskoj i 2.243 njih bez prebivališta u Hrvatskoj, što je 763.814 birača manje nego na europskom referendumu u siječnju prošle godine.

Današnji su izbori prvi na kojima pravo glasa imaju i osobe koje su potpuno lišene poslovne sposobnosti, što im je omogućeno novim Zakonom o registru birača koji je Hrvatski sabor usvojio krajem prošle godine. Novina je i mogućnost “preferencijalnog glasa”, odnosno pravo birača da osim neke od lista zaokruži i jednog od kandidata na listi kojem daje prioritet u odnosu na druge kandidate.

Članovi EP-a biraju se izravno, a uz Vijeće ministara čini zakonodavnu vlast EU. Članovi se biraju na temelju općeg, slobodnog i jednakoga biračkog prava, tajnim glasovanjem, a mandat im traje pet godina. Danas izabranim predstavnicima Hrvatske u EP-u mandat će trajati godinu dana, do redovitih izbora 2014.

Europski parlament, osim što usvaja europske zakone, zajedno s Vijećem provodi demokratski nadzor nad drugim institucijama EU-a, osobito nad Komisijom čije povjerenike može odobriti ili odbiti, ima pravo izglasati nepovjerenje Komisiji te s Vijećem dijeli ovlast nad proračunom EU-a. Članice EU s više stanovnika imaju i veći broj zastupnika u EP-u.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...