Ovo doista nikada ne smijete reći partneru

Dobra komunikacija i povjerenje broj su jedan za održavanje duge i kvalitetne veze. Međutim, dobru komunikaciju nije uvijek lako ostvariti, a nerijetko se događa da kažemo nešto jako grubo i ružno što uopće ne mislimo, a što partnera jako može povrijediti. Prema riječima life coacha, Jean Grossman postoji devet stvari koje svojem partneru nikada ne smijete reći.

 

1. ‘Ti uvijek’… ili ‘Ti nikada’…

Razmislite o tome – niti jedna od tih izjava nije istinita. Ukoliko razgovor započnete upravo s jedno od ove dvije rečenice, vaš partner će se automatski ili povući ili se pripremiti za žustru svađu. Stoga, zastanite na trenutak i razmislite što točno mislite i želite reći, i nakon toga upravo to i recite, piše Huffingtonpost.

 

2. ‘Ne misliš li da je ona/ona baš seksi?’

Iz ovoga pitanja, i moguće rasprave doista ne može proizići ništa dobro. Ovakav razgovor zapravo ne vodi ničemu, a može samo potaknuti svađu i razbuktati plamen ljubomore.

 

3. ‘Moj bivši partner/ica nikada ne bi to učioni/la!’ ili ‘On/Ona bi to sigurno napravili bolje’

Uh, ovo je pravi način ukoliko svog partnera želite natjerati da se osjeća grozno. U pravilu, od ovakvih usporedbi bi se uvijek trebalo suzdržavati i izbjegavati ih u širokom luku.

 

4. ‘Dobro sam razmišljao/la o ovom braku, i moji najveći strahovi su se sada i ostvarili’

Ukoliko vam se ovakva rečenica nađe na vrhu jezika, stanite na minutu i razmislite o svojim osjećajima. Pokušajte s partnerom otvoreno i iskreno razgovarati, umjesto da naglo izgovorite ono što ne mislite niti osjećate.

 

5. ‘Čini mi se da je naše dijete dobilo tvoje (loše) gene.’

Isto tako partneru, odnosno partnerici možete reći: ‘Ka prvo, niti ne znam zašto sam u braku s tobom.’ Naime, igranje igre optuživanja neće vas nigdje dovesti, a niti vam pomoći da riješite probleme vezane uz dijete.

 

6. ‘Isti/a si kao i tvoj otac ili majka’

Slično kao i u prethodnim primjerima, izbjegavajte ovakve nagle i ishitrene izjave i radije se skoncentrirajte kako bi rekli točno ono što vas muči i smeta. I naravno, bez omalovažavanja partnera ili bilo kojeg drugog člana njegove obitelji.

 

7. ‘U ovome braku ću izdržati dok djeca ne odrastu’

Ovakva izjava je užasno gruba i vašeg partnera ili partnericu će jako povrijediti, čak i ako istoga trenutka požalite to što ste rekli.

 

8. ‘Znaš da je tvoj problem uvijek bio…’

Tko zapravo to želi čuti od svog partnera? U zrelijoj dobi svi su poprilično svjesni svojih mana, no isticanju mana i nedostataka u kvalitetnoj i zdravoj vezi nije mjesto.

 

9. ‘Sigurno si znao da cijelo vrijeme glumim…’

Jednostavno nemojte to reći. Nikada, čak iako je to istina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...