Ovo je moj grad, tu sam se rodio i tu ću umrijeti

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i kandidat za gradonačelnika Božidar Kalmeta gostovao je na Radiju 057. U intervjuu je govorio o važnosti nastavka realizacije projekta Gaženica, o svom „povratku” u fotelju gradonačelnika, nakon što je dugi niz godina bio ministar u Vladi.

 

Nikada nisam otišao iz Zadra

Bio sam ministar u Vladi, ali nikada nisam otišao iz Zadra. Spreman sam za dalje, rekao je na početku Kalmeta, te istaknuo važnost realizacije zgrade putničkog terminala odnosno sporne treće faze projekta Gaženica. Podsjetimo, projektom je predviđeno da se putnička zgrada gradi za 55 milijuna eura i za to su osigurana sredstva Njemačke razvojne banke i Europske investicijske banke.

Proteklih je dana u medijima odjeknula vijest da će se kredit vratiti, a da će Vlada putnički terminal graditi za dva milijuna eura. Za Božidara Kalmetu to je potpuno neprihvatljivo, jer takva „improvizacija” dovodi u pitanje cijeli projekt. Osim toga, nedavno je objavljen poziv zainteresiranim koncesionarima kojima su ponuđene dvije varijante; nastavak radova po postojećem projektu i po postojećoj građevinskoj dozvoli, ili ponuditelji mogu predložiti racionalizaciju projekta za zgradu terminala, kao i faziranje njene izgradnje.

 

Sve vlade su podržavale projekt Gaženice

Glavni cilj tog projekta je otvaranje novih radnih mjesta. Ne možemo u Zadru očekivati neku industriju, ono na čemu se moramo bazirati je upravo geostrateški položaj i razvoj kroz turizam i tu luku koja bi sigurno otvorila nekoliko tisuća radnih mjesta, čime bi se prepolovila nezaposlenost u Zadru, zbog čega su sve Vlade do sada podržavale ovaj projekt.

Kalmeta sada tvrdi kako će se ovim manevrom izgubiti godine i godine, te će se projekt koji je važan za Zadar ali i Hrvatsku prolongirati za „tko zna kada”.

Brutalno zaustavljanje ovog projekta je dugoročna katastrofa za Zadar, zaustavljati ovaj projekt je zločin, zaključio je Božidar Kalmeta.

 

Gradonačelnik zbog suprostavljanja politici koja želi marginalizirati Zadar

O svojoj kandidaturi za gradonačelnika Zadra Kalmeta je rekao kako je povratak na mjesto gradonačelnika, s kojim računa, suprotstavljanje jednoj politici koja želi Zadar marginalizirati i „baciti” u drugi plan.

– To je moj jedini moj motiv, drugih motiva nemam i to ću raditi svom svojom energijom i željom, iz ljubavi za ovaj grad, ovo je moj grad, tu sam se rodio i tu ću umrijeti. Nije mi svejedno i ne mogu gledati što se događa s ovim gradom, odnosno s njegovom budućnošću, rekao je Kalmeta ističući kako bi kao novi – stari gradonačelnik Zadra promijenio efikasnost, te bi odmah krenuo u borbu s nezaposlenošću.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...