Cestitka_Uskrs

Ovu hranu morate zaboraviti ako želite dulje živjeti

Poznato je da su masti i šećeri loši za zdravlje tijela, a nova studija kaže da takva prehrana definitivno skraćuje životni vijek čovjeka.

U studiji objavljenoj u The American Journal of Medicine pokazalo se da pržena, slatka i obrađena hrana te crveno meso, bijeli kruh, maslac i masnoće udvostručuju rizik za skraćeni životni vijek ili teže bolesti u starijoj dobi. U studiji je sudjelovalo pet tisuća ljudi.

Glavna voditeljica studije s francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i razvoj medicine, Tasnime Akbaraly, kaže kako se utjecaj prehrane na određene dobne bolesti opsežno proučavao, ali malo je istraživanja donijelo više holistički pristup da bi se utvrdila povezanost prehrane s cjelokupnim zdravljem u starijoj dobi.

Njezina je studija proučavala kako je prehrana u srednjim godinama života pomoću pridržavanja AHEI indeksa povezana s fizičkim starenjem 16 godina kasnije. AHEI indeks označava alternativnu zdravu prehranu, a prvotno je osmišljen kao vodič zdrave prehrane kako bi se ublažili ili spriječili kronični poremećaji poput bolesti srca i dijabetesa.

Akbaraly je zaključila da pridržavanje takvih smjernica može značiti zdraviji život u odmaklim godinama i dulji životni vijek.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...