Poplavljen Buenos Aires: u 3 sata palo 155mm kiše. Mrtvi i kaos!

Jučer u 3 sata u jutro po lokalnom vremenu (pet sati manje nego u Hrvatskoj) i kroz tri sata, povjesna je kiša od čak 155 mm pala na glavni grad Argentine i na veći dio predgrađa prouzročivši najstrašnije poplave u povijesti Buenos Airesa. Prve vijesti govore o osmero mrtvih (šest fatalnih žrtava je potvrđeno). Policija je javila da žrtve imaju između 45 i 90 godina. Ekonomske su štete strahovite. Političari su na godišnjim odmorima, a policija i vatrogasci su zakazali. Narod je bijesan.

Televizijske slike i novinske fotografije pokazuju potpuno potopljene ulice. Voda je ušla u sve podzemne garaže. U nekima je uništeno i po 300 vozila. Ljudi bacaju namještaj a poplava je pogodila podjednako sirotinjske ali i bogate četvrti. U nedostatku učinkovite pomoći gradskih i državnih institucija narod je pokazao veliku solidarnost ali bijes građana raste. Nakon što je čuo vijest, gradonačelnik Buenos Airesa Mauricio Macri je uzeo privatni zrakoplov kako bi se hitno vratio sa odmora u Brazilu da koordinira akciju spašavanja, ali gradska i državna vlast u potpunosti su zakazale.

Njegov zamjenik, Rodríguez Larreta, pak, šetao je Europom što se smatra nevjerojatnim (da oba ključna čovjeka Buenos Airesa istodobno budu izvan zemlje a da nitko ne koordinira spasilačkim službama). Zakazali su, kažu građani, svi mjesni političari i sve dežurne institucije. Ovo je veliki izazov za gradonačelnika Macrija (bivšeg direktora nogometnog kluba Boca Juniors) jer 2015. kani postati šefom države. Ali u kolovozu će njegova vladavina ići na vrlo važan ispit na najavljenim lokalnim izborima.

Argentinska je predsjednica Cristina Fernández de Kirchner otišla na jug zemlje kako bi iskoristila dugi uskrsni vikend kojeg je spojila s još jednim blagdanom, 2. travnja (jučer), dana kada Argentina obilježava akciju vraćanja otočje Malvinas (Falklands, što je završilo porazom od britanskih snaga u zimi 1982.), a centralna je manifestacija priređena u patagonijskom gradu i luci Puerto Madryn koji se nalazi 1400 km južno od Buenos Airesa. Građani zamjeraju predsjednici što se nije hitno vratila u metropolu već se zadržala na politčkoj paradi skupljajući poene unatoč katastrofalnim vijestima sa sjevera.

U samo tri sata je pala kiša koja inače padne tijekom travnja (najkišovitiji mjesec i početak jeseni). Vlakovi su doslovno plivali, a sve su podzemne željeznice poplavljene. Jedan je radnik u jednoj od njih poginuo od strujnog udara. Sindikat želježničara je stupio u štrajk jer tvrde da je taj radnik ‘žrtvovan’ odnosno da se dogodila ‘egzekucija’, a ne nesreća i to zbog nemara želježničkih vlasti.

Televizija je prikazala dramatične snimke u kojima mještani pokušavaju spasiti dvoje staraca koji su tražili pomoć ali su se ugušili nakon što je bujica vode ušla u njihov dom. Šef Civilne zaštite, Daniel Russo, se ispričava i kaže da je to što se dogodilo nešto nezabilježeno i preko svih mogućnosti za toga višemilijunskoga grada.

Gradski ministar javnih radova, Diego Santilli, kazao je da ni jedna vlast prije ove nije toliko ulagala u infrastrukturu i u nove kanalizacijske radove ali je katastrofalna kiša nadaleko nadmašila kapacitete odvodne mreže. Uz to se i rijeka Río de la Plata digla i dodatno poplavila grad, naročito preko potoka Vega i Medrano koji su se izlili. Kako bi se izbjegle nove smrti, gradske vlasti su prekinule dotok struje građanima.

Najviše su stradali djelovi grada: centar, Palermo, Belgrano, Saavedra, a u predgrađu: Moreno, Ituzaingó, Tigre, Avellaneda, Lanús, Ezeiza (gdje se nalazi međunarodna zračna luka), Esteban Echeverría, San Martín, San Isidro i Lomas de Zamora. Bilo je pokušaja pljačkanja marketa i dućana s elektronskom opremom i Buenos Aires nad kojim je cijeli jučerašnji dan kišilo, s prekidima, je ušao u drugi dan kaosa jer su meteorološke službe najavile nove žestoke padavine za noć od utorka na srijedu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...