Poplavljena polja oko Nina

Poplavljena polja, oranice i vrtovi, nabujala Miljašić jaruga, potopljeni bazeni ninske Solane, oštećeni kolnici cesta, uništeni poljski putovi, slika je koja se ovih dana može vidjeti oko Nina.

Sve to rezultat je petomjesečnog kišnog razdoblja, kakvo ni najstariji stanovnici ovog kraja ne pamte. Za razliku od prošlogodišnje zime i proljeća kada je danak uzimala isto tako nezapamćena suša, ove godine situacija je obrnuta. Lani su primjerice, povrtlari sadili krumpir u prašinu, a ove godine u blato do koljena. Žeravsko, poljičko, stanarsko, briševačko i druga okolna polja potpuno su potopljena, a kroz njih, skupljajući usput oborinske vode od Poličnika i Briševa, vijuga nabujala Miljašić jaruga.

Takva situacija iz dana u dan čini nervoznima ovdašnje povrtlare, ratare, voćare, poljoprivrednike, vinogradare i maslinare. Njihovi pogledi često su uprti u nebo, ali kišni oblaci bili su nemilosrdni. Kupili su, ne baš tako jeftino, sjemenski krumpir i ostale rasadnice te umjetna gnojiva, a sve je još u konobama, podrumima i skladištima, a vrijeme sadnje istječe ili je već isteklo. Štete se već sada zbrajaju u milijunima kuna.

Poljoprivrednik Mile Jurlina (79), iz naselja Mazija kuće kaže da kiša nije prestala padati od početka studenog prošle godine do sada i upozorava da će štete biti velike. Još je teže zato što se u vrijeme krize ljudi neće moći bar nešto pomoći svojim poljoprivrednim proizvodima.

– Kada bi ovog trena prestala kiša i zapuhala bura te “upržilo” travanjsko sunce, trebalo bi najmanje petnaest dana da bi se moglo ući u vodom natopljena polja, oranice i vrtove, kaže Jurlina dodajući kako se po prognozama kišno vrijeme i dalje nastavlja.

I ovdašnji stočari, također zbog ovakvog vremena muku muče. Ovce i koze, mlada janjad i kozlići ne mogu na ispašu zbog vode po poljima. Moraju sa stadom u krš u kojemu, kako se zna, ispaša nije baš kvalitetna.

Poljoprivrednici i stočari s ninskog područja prisiljeni su čekati povlačenje vode s polja i bolja vremena…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...