Pravno priznavanje promjene imena i spola

Premijer Zoran Milanović razgovarao je u Zagrebu s glavnim tajnikom Vijeća Europe Torbjornom Jaglandom. Jagland je u Hrvatskoj prepoznao važnog partnera Vijeća Europe i čestitao joj na čvrstom stajalištu koji je zauzela protiv govora mržnje.

Milanović je reagirao na upozorenje Vijeća da Zakon o državnim maticama mora jamčiti sveobuhvatno pravno priznavanje promjene imena i spola transrodnim osobama.

Transrodne osobe članovi su ovog društva kao i svatko drugi. Proučit ću o čemu se radi i ako je problem u neskladu s postojećim konvencijama ili našim svjetonazorom, to ćemo promijeniti, rekao je Milanović.

Prije je Vijeće Europe s pravom pritiskalo Hrvatsku da se drži standarda, a ona to nije bila u stanju, ali od toga je imala koristi u približavanju Europskoj uniji, rečeno je na zajedničkoj konferenciji Milanovića i Jaglanda.

Spomenuli ste pritisak Vijeća Europe, to je naš posao, a vi ste od toga profitirali, rekao je Jagland.

 

Josipović i Jagland o integraciji Roma

I predsjednik Republike Ivo Josipović primio je Thorbjorna Jaglanda. Glavni tajnik je pozdravio ulazak RH u EU te postignuća na području ljudskih prava i zaštite nacionalnih manjina, što je u posebnom interesu Vijeća Europe.

Sugovornici su razgovarali o unapređenju položaja manjina s posebnim naglaskom na integraciju Roma u hrvatsko društvo.

Također se razgovaralo i o položaju Hrvatske u kontekstu budućeg članstva u EU i njezina djelovanja u jugoistočnoj Europi, gdje Hrvatska svojim iskustvom može biti primjer zemljama regije u rješavanju preostalih pitanja na njihovu putu u euroatlantske organizacije.

I predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko primio je glavnog tajnika Vijeća Europe. Demokratske standarde hrvatsko društvo je usvojilo kao svoje. Naš napredak u izgradnji demokratskog društva prepoznali su Vijeće Europe i Europska unija, rekao je Leko.

Jagland je ocijenio pozitivnim rad hrvatskog izaslanstva u VE i dodao da je važno nastaviti suradnju kako bi se Hrvatskoj pomoglo da dostigne standarde EU-a. Pritom je kao najvažnija područja istaknuo suzbijanje korupcije, slobodno i neovisno sudstvo te slobodne i neovisne medije kao pretpostavku za borbu protiv korupcije, zatim borbu protiv govora mržnje i nasilja te zaštitu manjina, posebice sada u vrijeme ekonomske krize, kada rastu napetosti u društvu.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić također se sastala s Jaglandom. Razgovarala je o hrvatskom putu u EU, na kojem je jedan od prvih koraka bilo i pristupanje RH Vijeću Europe 1996. godine, i nastavku europskog procesa na države regije.

Pusić je istaknula važnost potpore koju Vijeće Europe pruža državama u procesu izgradnje institucija države, dodaje se u priopćenju. Također je naglasila da Hrvatska čvrsto podupire nastavak europskih procesa u državama regije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...