Prestanite s apsurdnim zahtjevima!

Sjeverna Koreja je u četvrtak postavila uvjete za nastavak dijaloga sa Seulom i s Washingtonom, zatraživši ukidanje UN-ovih sankcija, što dovodi u pitanje nastavak pregovora u prilikama trajne napetosti na korejskom poluotoku.

‘Zahtjevi Sjeverne Koreje su potpuno neshvatljivi. To je apsurdno’, reagirao je Cho Tai-Young, glasnogovornik južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova. ‘Odlučno tražimo od Sjevera da prekine s iznošenjem tih neshvatljivih zahtjeva i da donosi razumne odluke, na što smo ga više puta pozivali’.

Bijela kuća je pak pozvala Sjevernu Koreju da bude ‘ozbiljna’ i da poštuje svoje obveze na nuklearnom polju.

Američki državni tajnik John Kerry je pak ocijenio da su uvjeti Sjeverne Koreje ‘neprihvatljivi’ i da je samo spominjanje pregovora ‘taktika otvaranja’ režima u Pyongyangu.

Sjevernokorejsko povjerenstvo za nacionalnu obranu pozvalo je u četvrtak na ‘ukidanje rezolucija UN-ova Vijeća sigurnosti koje su donesene iz grotesknih razloga’.

Usto je zatražilo prekid zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi na poluotoku.

Sjeverna Koreja nije kadra ostvariti većinu svojih nedavnih prijetnja upućenih Južnoj Koreji i SAD-u, rekao je u četvrtak u Beču Amerikanac Siegfried Hecker, nuklearni stručnjak koji je dosad posjetio više sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...