Prvi maj na Jadranu: Najviše domaćih, Slovenaca i Talijana

Prvomajski praznici tradicionalno su u Hrvatskoj i susjednim zemljama prilika za odmor na našoj obali. Praznik je doduše samo jedan dan, no spretniji će kombiniranjem slobodnih dana moći iskoristiti i koji dan više, na zadovoljstvo domaćih turističkih djelatnika.

Kako sada stvari stoje, unatoč moru tmurnih gospodarskih prognoza za ovaj dio Europe, na Jadranu će opet mnogi potražiti kratkotrajni predah od svakodnevice. I vremenske prilike nam idu na ruku, pa su očekivanja jednako optimistična.

“Lijepo vrijeme je uvijek normalno još dodatak koji može pomoći da se poveća taj broj gostiju. Mi očekujemo da će se broj rezervacija i gostiju otprilike kretati u prošlogodišnjim okvirima, a oni su bili dosta dobri, tako da nemamo nikakvih razloga sumnjati da neće ni ovi prvomajski praznici biti turistički uspješni”, istaknuo je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Boris Žgomba.

Još je rano za brojke

Kao i proteklih godina, najveći je interes za Istru, Kvarner i dio sjeverne Dalmacije.

“Gosti koji dolaze, osim hrvatskih, su gosti iz Slovenije, Italije i Austrije, dakle, ovaj bliži bazen da tako kažem, zemalja koji su blizu nas i čiji gosti dolaze automobilom za nekoliko sati vožnje”, kaže Žgomba.

O konkretnim brojkama zasad je prerano govoriti, dodaje Žgomba, jer prvomajski su praznici počeli su još prošlog vikenda i traju do kraja ovog. I hotelijeri zbirnu analizu tek očekuju, jednako pozitivnih naznaka s terena.

Lorencin očekuje rast

Kako bilo, nakon obećavajućeg Uskrsa i dobrih naznaka početka svibnja, turistički djelatnici intenzivno rade na pripremanju nadolazeće sezone. Svi se nadaju da će, ako već ne nadmašiti, a ono barem ponoviti prošlogodišnju zaradu. Reprizi lanjskog uspjeha nada se i resorni ministar Darko Lorencin.

“Kad gledamo po stranim gostima, zarada je bila na razini 6,85 milijardi eura, što je ponovno porast od 3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Nekako u tim okvirima, plus minus nekoliko postotaka, vjerujem da će se kretati i ove godine”, rekao je ministar za Media servis.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...