Radoslav Bobanović: “Nagrade nam znače otvaranje tržišta!”

Rješenjem Zavoda za vinarstvo, cabernet sauvignon “Kotar Superior” Poljoprivredne zadruge “Masline i vino” (MasVin) dobio je oznaku “vrhunski”, kao najvišu kategoriju po kojoj se u Hrvatskoj ocjenjuju vina.

 

Što će to značiti za plasman vina na tržište? − pitali smo Radoslava Bobanovića.

Za hrvatsko će tržište to zasigurno puno značiti, jer to govori o nama kao proizvođačima, ali i o regiji iz koje vino dolazi. To je potvrda kvalitete koju nastojimo održati, jer četiri naša vina imaju oznaku vrhunskog vina, te još dva kvalitetnog vina. Što se tiče Europske unije, oni nemaju takvu klasifikaciju vina, imaju samo oznaku godine, berbe, geografskog podrijetla i slično. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se i kod nas nakon 1. srpnja nešto u tom smislu mijenjati.

 

Na nedavnoj manifestaciji “Maslina 2013.” i vaše je maslinovo ulje dobilo visoko priznanje?

Dobili smo tri zlatne medalje za naša ulja, među kojima je jedno među pet najbolje plasiranih od ukupno 202 maslinova ulja na natjecanju. Svaka manifestacija u okružju i u državi na kojoj dobijemo nagradu potvrđuje nas kao proizvođača ekstra kvalitete, a to, kao poticajan marketing, otvara vrata na tržištu. Dio tih manifestacija utjecao je na edukaciju proizvođača, ali i potrošača, jer se na ulje i vino počelo gledati drukčije nego prije.

 

Kvaliteta je neupitna, ali što je s količinama? Hoće li biti dostatne za tržište EU-a?

Mi još uvijek imamo manje količine jer još nismo dosegnuli punu rodnost. Prodaja za sada ide dobro, ali s obzirom na to da smo još uvijek u razredu manjih količina, one su nedostatne za Europsku uniju. Da imamo veće količine, mogli bismo se uključiti u utakmicu, jer ima interesa za naše proizvode, ali još uvijek ne možemo isporučiti tražene količine. Idemo u tom smjeru i nadamo se da ćemo to postići kako bismo se dokazali kvalitetom svojih proizvoda, zaključio je Bobanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...