Razmišljam o frakciji, ali i radim za Ostojića i SDP

Saborska zastupnica SDP-a i bivša ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy u intervjuu za tportal analizirala je rezultate izbora za Europski parlament, ali i progovorila o kampanji kolege Rajka Ostojića za poziciju gradonačelnika Zagreba. Iznenadili su je rezultati koalicije oko njezine stranke, uz napomenu kako ‘izborni poraz ukazuje i na nezadovoljstvo građana Vladom’, te priznaje kako je razmišljala o formiranju frakcije unutar SDP-a. Za kolegu Ostojića kaže kako joj je njegova ‘ljudska dimenzija daleko važnija i od stručnosti, odgovornosti i predanosti poslu’.

 

Održani su prvi, samim tim i povijesni izbori za Europski parlament. Kako komentirate rezultate izbora?

Rezultati izbora su me iznenadili jer sam očekivala bolji rezultat naše liste. Očekivala sam mali odaziv birača, ali me ovako nizak odaziv ipak iznenadio. Mislim da je čak i veće iznenađenje od izbornog rezultata iznimno velika apstinencija birača. Tu apstinenciju smatram značajnom porukom hrvatskih građana svim političarima i strankama. Ona nas sve mora zabrinuti jer ukazuje na apatiju hrvatskih građana i ogromno razočarenje svim političkim elitama.

 

Kakvu su poruku birači poslali vladajućoj koaliciji, odnosno je li to dobra, jasna i razumljiva lekcija aktualnoj vlasti uoči predstojećih lokalnih izbora?

Izborni poraz naše koalicije bez ikakve sumnje ukazuje i na nezadovoljstvo građana Vladom i rezultatima Vlade. Nadam se da će ta poruka birača rezultirati boljom realizacijom predizbornih obećanja te politika iz Plana 21 na temelju kojih je Kukuriku koalicija dobila izbore.

 

Što biste savjetovali svojim kolegama u koaliciji oko SDP-a – kako izbjeći poraz na lokalnim izborima? Jesu li uopće ‘europski izbori’ indikator rezultata na lokalnim izborima?

Izbore za EU parlament treba razlikovati od lokalnih. Očekujem veću participaciju građana na predstojećim lokalnim izborima jer se na lokalnoj i regionalnoj razini realizira najveći dio komunalnih projekata koji imaju jako veliki utjecaj na životni standard i kvalitetu života građana. Savjetujem svim kandidatima/kinjama da budu konkretni/e u nuđenju svojih rješenja za komunalne probleme, da ta rješenja budu održiva u ekonomskom i okolišnom pogledu, da se ne služe jeftinom demagogijom i davanjem lažnih obećanja koja ne planiraju realizirati jer na taj način rade štetu svima koji se bave politikom. Drugim riječima da budu politički vjerodostojni i realni i da ne rade budale od građana.

 

Koliko je premijerova ekscesna retorika pridonijela apstinenciji birača (po svemu sudeći Kukuriku koalicije)?

Mišljenje o tome podijelit ću s kolegicama i kolegama u stranci.

 

Zastupnica Ruža Tomašić, koju je premijer prozivao za ksenofobiju, nakon izbornog trijumfa je rekla kako joj je svojim ‘napadom’ Milanović odradio najbolju kampanju. Što njen uspjeh govori o hrvatskom biračkom tijelu?

Govori o tome da u Hrvatskoj, nažalost, još uvijek ima puno ksenofobičnog nacionalizma. Treba razlikovati nacionalni ponos od straha i prezira prema onima koji su drukčiji ili misle drukčije. Nadam se da ćemo uskoro postati dovoljno samosvjesni kao nacija i da druge nećemo doživljavati kao prijetnju i ugrozu.

 

Koliko je problem uvođenja dvojezičnosti i korištenja ćiriličnog pisma u Vukovaru, te prosvjed protiv ćirilice pridonio uspjehu zastupnice Tomašić?

Vjerojatno joj je to pomoglo u ostvarenju izbornog rezultata, ali s ovakvim pitanjima odgovorna stranka ne smije kalkulirati.

 

Hrast, politički pokret koji je tavorio u političkom životu Hrvatske bez nekog većeg lokalnog i nacionalnog uspjeha, na ovim izborima je prešao izborni prag u čak sedam izbornih jedinica. Poznato je da su istaknuti predstavnici Hrasta ujedno i aktivisti Grozda, udruge koja se svim sredstvima bori protiv zdravstvenog odgoja. Je li njihova kampanja protiv zdravstvenog odgoja pridonijela takvom uspjehu?

Vjerojatno jest jer su si ovom dugotrajnom negativnom kampanjom osigurali nacionalnu medijsku, a time i javnu prepoznatljivost.

 

Europski izbori su između ostalog pokazali da HDZ ima bolju stranačku organizaciju koja se prvenstveno očitava kroz disciplinirano biračko tijelo. S druge strane, stječe se dojam da SDP-u nedostaje strateškog planiranja i profiliranja stranke među glasačima. Kao da je zbog SDP-ovog dolaska na vlast zanemareno bavljenje strankom, odnosno biračima i regrutiranjem kvalitetnih kadrova u socijal-demokratske redove. Što bi SDP trebao učiniti kako bi izgradio jaku biračku bazu?

SDP-ovo biračko tijelo prilično se razlikuje od HDZ-ovog jer je znatno kritičnije prema nama i lakše se razočara. To je s jedne strane dobro jer nas tjera da budemo bolji, i naše je biračko tijelo naš najkvalitetniji korektivni faktor. Zbog toga ovaj izborni rezultat ne smijemo shvatiti tragično, već kao priliku da iz tog rezultata nešto naučimo i promijenimo, da poboljšamo našu politiku. S druge strane ova nas karakteristika našeg biračkog tijela čini znatno ranjivijima od HDZ-a što može biti iznimno opasno u situaciji uzlaznih nacionalističkih tendencija i dugogodišnje gospodarske krize i depresije.

 

Statut SDP-a omogućuje formiranje frakcija unutar stranke. Jeste li razmišljali o takvoj mogućnosti angažmana u stranci, odnosno pomaganja SDP-u i na taj način kako bi se dodatno stabilizirao na političkoj sceni Hrvatske?

Jesam, razmišljala sam o tome. Postoji mogućnost da ću ili ja ili netko drugi pokušati formalizirati frakciju, odnosno stranačku programsku struju u okviru SDP-a. Nadam se da bi takav pokušaj, ako do toga dođe, bio shvaćen kao pokušaj pomaganja stranci i doprinos dodatnoj demokratizaciji već i danas najdemokratičnije stranke u Hrvatskoj, a ne kao pokušaj destabiliziranja SDP-a.

 

Na koji način SDP može anulirati negativne efekte loših nacionalnih pokazatelja koalicijskog upravljanja zemljom na lokalne kandidate, u ovom slučaju na kandidata za gradonačelnika Zagreba Rajka Ostojića?

Realizacijom politika iz Plana 21, vjerodostojnošću, odgovornošću, socijalnom osjetljivošću i poštenjem.

 

Isprika Rajka Ostojića zbog toga što je SDP ‘dugo tolerirao’ Milana Bandića u svojim redovima, kao i objava imovinske kartice, očito nisu dovoljni da kampanje krene u njegovu korist. ‘Bandićeva cipele’ očito će teško sustići bez nekog šok-efekta. Što SDP može učiniti da bi jednog uglednog liječnika i uglađenog gospodina nametnuli biračima koji su dosad bili skloniji ‘narodskom’ Bandiću?

Bojim se da je bitka za one birače koji su skloniji, kako kažete, ‘narodskom’ Bandiću unaprijed izgubljena. Njegovi birači nisu birači SDP-a, to su birači desnice i HDZ-a. Naša strategija mora biti motivacija onih birača koji su u velikoj mjeri apstinirali na nedavnim EU izborima, birača koji su moderni, progresivni, tolerantni, vole sebe i poštuju druge, da izađu na lokalne izbore i izaberu kolegu Rajka Ostojića za gradonačelnika Zagreba.

 

Analitičari smatraju da Ostojiću ne ide u prilog ni ‘dvojni identitet’: ujutro je, naime, ministar zdravlja, a popodne gradonačelnički kandidat. Zbunjuje li time birače?

Sigurno je da je ministarska dužnost veliko opterećenje za kolegu Ostojića i da bi mu borba za poziciju gradonačelnika bila znatno lakša da nije ministar. No, Rajko je izuzetno odgovorna osoba i ne želi ostaviti nedovršene poslove iza sebe. Nažalost, zbog te njegove velike kvalitete trpi kao kandidat.

 

Čini se nejasnim kakvu političku i gospodarsku platformu za Zagreb Ostojić nudi biračima. Ne čini li se i Vama da mu poruke nisu pamtljive niti prijemčive?

Rajko je sveučilišni profesor, vrhunski liječnik i intelektualac i sigurno je da se njegova retorika razlikuje kao ‘nebo od zemlje’ od retorike mnogih drugih lokalnih kandidata. Teže je prohodna od retoričkog modela ‘u se, na se i poda se’ koju jako često srećemo u hrvatskom političkom diskursu. Za neke to u retoričkom smislu može značiti da mu je ‘čaša poluprazna’. Moj je dojam obrnut od takve percepcije.

 

Zašto se SDP i njegov gradonačelnički kandidat u kampanji ne fokusira na troškove života Zagrepčana, koji su prema posljednjim istraživanjima viši nego u europskim metropolama s neusporedivo većim standardom kako bi se konačno istjeralo ‘na čistac’ što sve građani Zagreba moraju plaćati kroz režijske troškove?

U više sam navrata imala priliku čuti Rajka da govori upravo o ovim temama. Razlog zašto to nije medijski prisutnije vjerojatno više leži u uređivačkoj politici medija, no u Rajkovom ignoriranju ovih važnih gradskih tema. Upravo zbog toga u kampanji i najavljuje smanjenje prireza i restrukturiranje Holdinga.

 

Činjenica da pomažete svom kolegi i to je vrlo pohvalno. Možete li reći kako izgleda Vaša suradnja kandidatu Ostojiću, o čemu razgovarate, što sugerirate kolegi, kako vidite Rajka Ostojića kao potencijalnog budućeg gradonačelnika Zagreba?

Rajka iznimno cijenim kao kolegu i čovjeka, prijatelja koji je bio uz mene kada mi je u stranci bilo najteže i kada su mnogi okretali glavu od mene. To mi govori da Rajko nije samo veliki stručnjak, političar i ministar, već je i veliki čovjek koji je uz vas i u dobru i u zlu. Za mene je ta Rajkova ljudska dimenzija daleko važnija i od njegove stručnosti, odgovornosti i predanosti poslu. Zbog toga sam sigurna da bi svi građani Zagreba bili ponosni kada bi Rajko postao gradonačelnik.

Rajku pomažem u dijelu programa vezanog uz prostorno planiranje i komunalnu infrastrukturu, posebice gospodarenje otpadom, otpadnim vodama, promet i energetsku učinkovitost. Upozoravam ga i na neka, po mojem mišljenju, slaba mjesta u kampanji i bez obzira na to što sam često vrlo kritična, pa čak i brutalna, Rajko se nikada ne naljuti, izvrsno podnosi kritiku, dobro razmisli o rečenom, ali uvijek donese svoju dobro promišljenu odluku. Rajko je, za razliku od mnogih drugih političara, zrela, odgovorna, u potpunosti profesionalno i osobno realizirana i samosvjesna osoba koja zna da vam u stranci nisu prijatelji oni koji vam laskaju, već oni koji vam kažu istinu. Tu rijetku osobinu kod političara iznimno cijenim kod Rajka.

 

Jeste li u Ostojićevom stožeru isključivo zbog želje da svojim pozitivnim imidžom i marketinškim sposobnostima pomognete stranci i kolegi ili imate ambicije sudjelovati u gradskoj vlasti Zagreba?

Nemam političkih ambicija na gradskoj razini. Uključila sam se u kampanju kako bih pomogla Rajku i SDP-u na ovim iznimno važnim izborima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...