Rektor Uglešić: “Zadarska regija mora biti!”

U sklopu proslave 20. obljetnice osnutka Zadarske županije, na Sveučilištu u Zadru održan je znanstveni skup o potencijalima županijskog društveno-gospodarskog razvitka. Cilj je bio je ukazati na važnost očuvanja zadarske regije kao administrativnog središta.

Prorektor Josip Faričić, istaknuo je kako potencijale razvitka zadarske regije treba promatrati s obzirom na potrebe i mogućnosti razvoja cijele Hrvatske ali i susjednoga europskog jadranskog, alpskog i podunavskog prostora, umnogome strateški definiranog planskim dokumentima EU (posebno strategijom Europa 2020) u kojima se potiče pametan, održiv i uključiv razvoj.

– U hrvatskoj i europskoj konstelaciji zadarska regija ima mogućnost, pravo i obvezu definirati svoju poziciju unutar složenog prostornog sustava kojemu pripada. Zadarska županija zaslužuje obziran tretman u relevantnim državnim strukturama, bez posebnih privilegija ali s uvažavanjem dosadašnjih postignuća, stvarnih potreba i očiglednih potencijala. Stoga je opravdano očekivanje da će mjerodavna državna tijela prepoznati i podržavati sva ona nastojanja koja se temelje na realnim resursima i izglednim mogućnostima razvoja strateški važne hrvatske primorske županije, naveo je Faričić.

Župan Stipe Zrilić i gradonačelnik Zvonimir Vrančić, zahvalni su bili na poticajnim riječima znanstvene zajednice u smislu promicanja Zadra i regije kao centra Dalmacije. Sa zanimanjem su pratili znanstvena izlaganja želeći iznaći putove realizacije potencijala zadarske regije prateći smjernice znanstvenika kako najbolje iskoristiti gospodarske, društvene i ine potencijale regije.

“Ono čemu se nadamo”

Prije otvorenja skupa, rektor Ante Uglešić je podsjetio na važnu ulogu Zadra još od vremena Liburna. Istaknuo je kako se Zadar tijekom svoje duge povijesti uvijek izdizao kao feniks iz pepela zaključivši: “Zadarska regija mora biti!” Izrazio je nadu da će autori izlaganja sa znanstvenog aspekta potvrditi “ono što želimo čuti i ono čemu se nadamo”.

Ante Bralić s Odjela za povijest zadarskog Sveučilišta navodi kako je znanstveni skuppozicioniranjem Zadra kao ravnopravnoga regionalnog središta Hrvatska dobila novu i uspješnu okupljališnu točku za područje sjeverne Dalmacije, dijela Like i Krbave, te područja u današnjoj Bosni i Hercegovini (općine Drvar, Glamoč, Bosansko Grahovo) kao i područja južno od Bihaća.

Ana Pejdo (Sveučilište u Zadru) i Denis Ikić (HGK Županijska komora Zadar), autori izlaganja na temu prometne infrastrukture u okvirima hrvatskog i europskog prometnog sustava, naglašavaju da su zahvaljujući povoljnom geoprometnom položaju i izgradnji suvremene prometne infrastrukture tijekom zadnjih 15 godina stvoreni temelji razvoja cjelovitog gospodarskog sustava te početkom 21. st. Zadarska županija postaje jedna od gospodarski najdinamičnijih županija RH.

Centri inovacija

Govoreći o doprinosu regionalne politike pametnom, održivom i uključivom rastu gospodarstva u Županiji, Marina Dujmović Vuković (Zadarska županija) je naglasila središnju točku Strategije EU 2020 i najvažniji novi sastojak europskog odgovora na ekonomsku krizu – usmjerenost značajnih ulaganja u istraživanje, razvoj i poduzetništvo. Tim se dokumentom, naime, uvodi strateški i integralni pristup inovacijama koje trebaju uvećati europski, nacionalni i regionalni istraživački i inovacijski potencijal.

Navela je tri projekta u zadarskoj županiji koja su trenutno u razradi: Centar novih tehnologija s težištem na primjenu metaloprerađivačke industrije s mogućnosti aplikacije u području automatizacije i robotike, strojogradnje, alata i naprava, medicinskog inženjerstva, integralnog transporta i podvodnih istraživanja; Plavo zeleni centar kompetencija u prehrambeno prerađivačkoj industriji s težištem na preradi ribe (plavi) te voća (zeleni); kao treća mogućnost zbog izuzetno atraktivnog teritorijalnog potencijala, otvara se mogućnost i centra kreativne industrije iz područja filma, videa i fotografije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...