Ruska raketa Sojuz ponijela u svemir Noinu arku

Ruska raketa Sojuz ponijela je u petak u svemir menažeriju miševa, guštera i puževa koji će u orbiti ostati mjesec dana u znanstvene svrhe, a ta bi istraživanja trebala pomoći lansiranju čovjeka na Mars.

Raketa Sojuz poletjela je u podne po srednjoeuropskom vremenu s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu, potvrdila je Ruska svemirska agencije Roskosmos na čijoj su stranici objavljene snimke, piše Hina.

“To je istinska Noina arka”, predstavila je ruska javna televizija projekt Instituta za biomedicinska istraživanja u Moskvi.

U svemirskom brodu Bion-M, “automatskom biosatelitu”, 45 je miševa, osam mongolskih gerbila (pustinjskih skočimiša), 15 guštera, 20 puževa i više drugih živih organizama.

Tim se letom nakon višedesetljetnog prekida obnavljaju fiziološka istraživanja životinja u svemiru.

Sve su životinje u zasebnim odjeljcima i pod stalnim nadzorom. U orbiti će biti mjesec dana i vratit će se na Zemlju 18. svibnja kako bi znanstvenici na njima mogli proučiti posljedice boravka u svemiru.

“Treba utvrditi u kojoj mjeri se naš organiziam prilagođava uvjetima bestežinskog stanja te ustanoviti što je potrebno za preživljavanje tijekom dugih letova”, kaže direktor Ruskog svemirskog centra Valerij Abraškin.

Ispitivanja trebaju pomoći u razumijevanju mehanizama koji upravljaju promjenama u kardiovaskularnom sustavu i mikrogravitaciji. Stoga su znanstvenici u pet miševa ugradili senzore koji stalno mjere krvni tlak i srčani ritam, prije, tijekom i nakon leta.

U svemir su poslana i riblja jaja, mikroorganizmi, sjemenke, te biljke, kako bi se proučio učinak bestežinskog stanja na njih.

Brod Bion-M treba se 18. svibnja spustiti u ruskoj regiji Orenburg na Uralu kao kapsula kojom se vraćaju astronauti iz svemirske postaje Mir.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...