S lijepim vremenom i više peludnih alergija

Od početka veljače zadarski Zavod za javno zdravstvo počeo je provoditi Program praćenja koncentracije peludnih zrnaca pod pokroviteljstvom Grada Zadra.

– Provodimo svakodnevni monitoring koncentracije i vrsta peludnih zrnaca na području grada Zadra. Analizom preparata određuju se dnevne koncentracije pojedinih alergenih peludnih zrnaca u zraku. Sva zabilježena peludna zrnca grupiraju se u tri glavne skupine: pelud drveća, pelud trava te pelud korova. Na temelju dobivenih dnevnih koncentracija peludnih zrnaca u zraku i na temelju meteorološke prognoze predviđa se kretanje i koncentracija peludnih zrnaca u zraku za sljedeća 3-4 dana. Naša praksa je da peludnu prognozu objavljujemo dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom na našim web stranicama, objasnila nam je Danijela Peroš Pucar, voditeljica Laboratorija za biologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, dodavši da peludnu prognozu objavljuju jer upravo te informacije mogu uvelike pomoći u prevenciji i zaštiti zdravlja alergičnih osoba.

Objasnila je da kalendarskim početkom proljeća kod većine biljaka započinje razdoblje oprašivanja, zbog čega biljke stvaraju velike količine peludnih zrnaca i upravo stoga se u ovom razdoblju najčešće javljaju simptomi sezonskih alergija.

– Trenutačno na našem području dominiraju peludna zrnca drveća, od čega bih posebno izdvojila zabilježenu prisutnost peludnih zrnaca čempresa, čije su koncentracije već dosada nekoliko puta bile visoke, ali i peludna zrnca ostalih drvenastih biljaka kao što su npr. jasen, javor, joha, lijeska, bor, topola, brijest i vrba čije su zabilježene koncentracije niske do umjerene. Poboljšanje vremenskih prilika utječe na produkciju veće količine peludnih zrnaca što bi moglo uzrokovati povećanje simptoma peludnih alergija, rekla je Peroš Pucar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...