Sabor o financiranju programa regionalne konkurentnosti

Sabor će u nastavku zasjedanja, uz ostalo, raspravljati o potvrđivanju izmjena sporazuma Vlade RH i Europske komisije o financiranju višegodišnjega operativnog programa Regionalna konkurentnost.

Taj sporazum predstavlja pravnu osnovu za korištenje nepovratnih financijskih sredstava iz pretpristupnih programa EU. Program je vrijedan oko 717 milijuna kuna, od čega će Europska komisija iz instrumenta pretpristupne pomoći osigurati nepovratnih 610 milijuna kuna, a ostatak će se namaknuti iz proračuna različitih ministarstava koja sudjeluju u programu.

Zastupnici će razmotriti i prijedlog izmjena Pomorskoga zakonika, kojima se uređuju pitanja vezana za obavljanje pomorske kabotaže.

Omogućuje se primjena Uredbe Vijeća o slobodi pružanja usluga u pomorskom prijevozu te odgovornosti pomorskog prijevoznika za putnike u slučaju nezgode.

Nakon pristupanja Europskoj uniji, Hrvatski registar brodova bit će mjerodavan za brodove i jahte u nacionalnoj plovidbi.

Porez po tonaži broda primjenjivat će se i na brodove u međunarodnom linijskom prometu unutar Jadranskog mora, što bi trebalo podići konkurentnost domaćih brodara u linijskom putničkom prometu. Usklađuju se i osiguranja brodara za pomorske tražbine i omogućuje primjena Konvencije o radu pomoraca. Dodatno je osnažen zakonski okvir zaštite morskoga okoliša te uređeno vađenje potonulih stvari i uklanjanje podrtina.

Predložene izmjene uvode niz poboljšanja u dijelu sigurnosti plovidbe, upisa jahti i brodica, a jasnije su propisane i odredbe koje se tiču dolaska stranih plovila u RH.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...