SAD će braniti svoje saveznike – Južnu Koreju i Japan

Američki državni tajnik John Kerry stigao je u Japan, posljednju etapu azijske turneje tijekom koje je posjetio Kinu i Južnu Koreju u vrijeme velike zabrinutosti zbog prijetnji Sjeverne Koreje.

Na konferenciji za novinare s japanskim ministrom vanjskih poslova Fumiom Kishidom Kerry je obećao da će Sjedinjene Države braniti Japan od sjevernokorejske nuklearne prijetnje, pošto je dobio potporu Pekinga u zajedničkom smirivanju krize. Kerry se jučer sastao s kineskim čelnicima i pokušao ih nagovoriti da prisile Sjevernu Koreju na ublažavanje ratoborne retorike i postupan povratak pregovorima o nuklearnom programu.

SAD smatra da Kina, jedini utjecajni saveznik koji pruža gospodarsku pomoć Sjevernoj Koreji, može i mora iskoristiti svoj utjecaj kako bi izvršio pritisak na Pjongjang prije nego što on učini nepopravljivu štetu.

Zanemarivši upozorenja Zapada i susjedne Kine, Sjeverna Koreja nedavno je na svojoj istočnoj obali rasporedila dvije rakete Musudan koje teoretski imaju domet 4.000 km i mogu pogoditi Južnu Koreju, Japan i američki otok Guam.

Kineski predsjednik Xi nedavno je upozorio Pjongjang, ne imenujući ga izrijekom, da regiju “ne gura u kaos”.

U znak dobre volje za smirivanje napetosti SAD je otkazao pokusno ispaljivanje interkontinentalne rakete iz Kalifornije, a John Kerry otkazao je posjet južnokorejskom pograničnom mjestu Panmunjomu gdje je potpisano primirje nakon Korejskog rata (1950.-53.).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...