Cestitka_Uskrs

SDP zbog kašnjenja financijskog izvještaja ostao bez 5 milijuna kuna!

Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav većinom glasova odlučio je sankcionirati SDP te manjinske zastipnike Vladimira Bileka i Furija Radina jer su zakasnili s predajom financijskih izvještaja i tako prekršili Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe. Ovakva odluka bila je očekivana s obzirom da je predsjednik SDP-a Zoran Milanović već ranije najavio da će SDP prihvatiti kaznu određenu zakonom.

Za sankciju su glasali svi SDP-ovi članovi Odbora za Ustav, HNS-ov Goran Beus Richembergh, Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista, dok je SDSS-ov Milorad Pupovac bio suzdržan. HDZ-ovi članovi odbora nisu se ni pojavili na sjednici.

Sukladno Zakonu o financiranju političkih stranaka i izborne promidžbe i sukladno današnjoj odluci SDP, Bilek i Radin gube pravo na financiranje u razdoblju od tri mjeseca, odnosno od travnja do lipnja. Drugim riječima, SDP će ostati bez 5.097.597, 88 kuna dok će manjinci Bilek i Radin ostati bez 81.431 kune.

Iako je odluka na kraju donesena gotovo jednoglasno, mnogi su u raspravi postavili pitanje ustavnosti pojedinih odredbi zakona. Jedan od njih bio je i vanjski član odbora ustavni stručnjak Branko Smerdel koji je upozorio na neustavnost članka 42 Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, prema kojem o sankcijama za političke stranke odlučuje upravo Odbor za Ustav, u kojem sjede pripadnici tih političkih stranaka.

‘Nitko ne može biti sudac u vlastitoj stvari. Ovaj odbor odlučuje o primjeni administrativne sankcije što je pogrešno. Očekivati da će netko sebe kažnjavati je nerazborito’, kazao je Smerdel založivši se da sankcije ubuduće određuje Državno izborne povjerenstvo.

Takvom razmišljanju skloni su i SDP-ovci, no svjesni su da kaznu moraju prihvatiti. ‘Odluku treba prihvatiti ovako kako je predložena ne zato jer je to ispravna odluka, nego jer je politička odluka. Da u ovom slučaju nema političkog konteksta, ja ne bih glasao za ovu odluku’, kazao je SDP-ov Nenad Stazić.

Njegova stranačka kolegica Ingrid Antičević Marinović u raspravi je pak pohvalila ‘revnost’ Državne revizije. ‘Pohvalila bi rad Državne revizije protiv SDP-a i drugih koje je njihov prerevni rad dohvatio. Kada bi barem sva državna tijela tako revno radila, primjerice sudovi, gdje isto postoje rokovi’, kazala je sarkastično Antičević Marinović.

O radu Državne revizije oglasio se i predsjednik Odbora za Ustav, SDP-ov Peđa Grbin, osvrnuvši se na izjave pojedinih dužnosnika Državne revizije koji su kazali da prethodne godine nisu tražili sankcije za stranke jer nisu bili ekipirani, no da je Odbor za Ustav sam mogao sankcionirati prekršitelje.

‘Ne, mi nismo u mogućnosti sami postupati jer ovaj odbor postupa isključivo i jedino na temelju prijedloga ovlaštenog predlagatelja, a to je u našem slučaju Državni ured za reviziju’, rekao je Grbin te Državnu reviziju podsjetio da za bilo kakvo postupanje u tom dijelu još nije nastupila zastara.

Kazao je da je očito da su u SDP-u pogriješili i da se zakon mora poštivati, no jednako tako poručio je kako je ‘najveća mana zakona što se puno više sankcionira kašnjenje nego sadržaj samih izvješća’.

‘Ove kazne ne bi bilo da smo objavili financijsko izvješće u kojem piše – primili smo 1 kunu i potrošili 1 kunu. Takvo financijko izvješće, koje bi očito bilo falsificirano i netočno, ne bi rezultiralo ovako drastičnom kaznom’, rekao je Grbin.

Izrazio je i žaljenje što na sjednici Odbora za Ustav nisu prisutni zastupnici HDZ-a ‘jer misli da bi rasprava bila puno kvalitetnija i interesantnija da su se u nju uključili i oni koji su poznati po dosljednom poštivanju i provođenju odredbi zakona o financiranju političkih stranaka’.

Sankcije je podržao i Laburist Dragutin Lesar, koji je upozorio da ukoliko je pojedina odredba zakona protuustavna da je grešku napravio Sabor, ali i Ustavni sud. ‘U posljednje vrijeme nam se često događa da donosimo protuustavne zakone. No, i Ustavni sud bez ikakvog zahtjeva, može po službenoj dužnosti procjenjivati ustavnost zakona’, kazao je Lesar.

U kontekstu Zakona o financiranju političkih aktivnosti upozorio i na skore lokalne izbore. ‘Hoćemo li kašnjenje s izvještajem kandidata iz Jarmine kažnjavati, a kašnjenje kandidata iz Zagreba gledati kroz olakotne okolnosti’, zapitao se Lesar.

Jedini suzdržani glas bio je onaj SDSS-ovog Milorada Pupovca koji je pozdravio stav SDP-a, ali smatra da se ovdje radi o nerazboritim sankcijama.

‘Onaj koji u ovom slučaju prihvaća krivicu do sada nije kasnio s izvještajem, nije imao namjeru išta prikriti, prihvaća sankcije i ispričao se javnosti. to bi u nekim drugim situacijama dovelo do toga da se zapitamo jesu li sankcije uopće potrebne. No, s obzirom da je ovo Odbor za Ustav i da bi nas netko mogao prozvati da nekome gledamo kroz prste, bit ću suzdržan’, kazao je Pupovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...