Sjever Hrvatske i dalje se bori s visokim vodostajima: Kritično na sisačkom i jasenovačkom području

Sjever Hrvatske i dalje se bori s visokim vodostajima, a nakon smirivanja stanja na velikogoričkom području, sada je kritično u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na području Jasenovca proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a u sisačkom predgrađu ugroženo je nekoliko desetaka kuća.

Vodni val Save premjestio se nizvodno od sisačkog područja zbog čega raste vodostaj na jasenovačkom području. Tamo su od jutros na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a u središtu županije u 17 sati je održan sastanak Stožera kako bi se dogovorio daljnji plan djelovanja.

Zaključeno je kako je stanje ozbiljno, ali ne i dramatično. Sve nadležne službe izvijestile su o stanju na terenu te su definirane konkretne mjere. U slučaju potreba, sukladno razrađenim različitim scenarijima mogućih događaja, detektirani su i dodatni ljudski potencijali i materijalni
resursi susjednih županija te Ravnateljstva policije i Oružanih snaga RH.

Jedna od poduzetih mjera je trenutačno uvođenje pojačanih ophodnji nasipa na ugroženim područjima. S ciljem daljnjeg intenzivnog praćenja razvoja situacije, sisačko- moslavačka županica Marina Lovrić Merzel sazvala je izvanrednu sjednicu Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje u ponedjeljak, 8. travnja 2013. godine, u sjedištu Županije. Preporučeno je i održavanje sjednica općinskim i gradskih stožera na potencijalno ugroženim područjima.

Opada vodostaj Kupe i Odre, ali to je stvorilo probleme u prigradskim naseljima.

“Vode ponovno teku od Čičke Poljane prema Sisku nizvodno, što je i normalno, ali su iznimno velike zaobalne vode i još velik vodostaj na području Siska uzrokovali ponovno prelijevanje vode, koja je našla svoj put i došla do prigradskih naselja Žabno, u samoj blizini Siska. Tamo su poslane još dodatne crpke te se nastoji pomoći lokalnim stanovništvu”, istaknuo je Đuroković.

U Čičkoj Poljani poplavljeno 20-ak kuća

Na području Sisačko-moslavačke županije bore se, kaže, s milijardu kubnih metara vode. Ona je za sada stvorila najviše problema u Žabnici gdje se izlila Odra i poplavljeno je nekoliko desetaka kuća.

“Budući da su one izlivene sada traže put i došle su do kuća, pa sada imamo dvadesetak što poplavljenih, što ugroženih kuća”, rekao nam je Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.

Situacija u Čičkoj Poljani gdje je također poplavljeno dvadesetak kuća, polako se normalizira. Za sutra je diljem zemlje najavljeno pretežno sunčano vrijeme, ali Đuroković ipak upozorava.

“I dalje prognoziramo da nas čeka pet mukotrpnih dana, zapravo puno rada, puno kontrole i pozornosti kako bismo osigurali da nigdje ne dođe do popuštanja linija sustava obrane od poplava, odnosno nasipa, a riječ je o više stotina kilometara”, poručio je Đuroković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...