Slovenija napokon ratificira hrvatski pristupni ugovor

Slovenski parlament danas će ratificirati hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom. Na svečanom proglašenju ratifikacije u slovenskom parlamentu u Ljubljani na poziv slovenske vlade bit će premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Premijer Milanović sastat će se sa slovenskom premijerkom Alenkom Bratušek i s njom održati konferenciju za novinare te s bivšim premijerom Janezom Janšom. Ministrica Pusić odvojeno će se sastati sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem. Svečani ručak za hrvatsko izaslanstvo priređuje slovenski predsjednik Borut Pahor. Premijerka Bratušek izjavila je da se veseli skorom ulasku Hrvatske u EU jer je to i u slovenskom interesu te da članstvo obiju država u EU-u otvara vrata za nove mogućnosti i suradnju.

Slovenija je u zadnjoj skupini sadašnjih članica EU-a koje će ratificirati hrvatski pristupni ugovor. Zakon o ratifikaciji hrvatskoga pristupnog ugovora već je jednoglasno podupro vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta, a široku političku potporu omogućio je memorandum dviju vlada kojim je otklonjen problem koji je za slovensku vladu u procesu ratifikacije predstavljalo pitanje Ljubljanske banke.

Memorandumom o suglasnosti dviju vlada usuglašeno je da će se rješenje Ljubljanske banke tražiti u sklopu sukcesije, sudske tužbe protiv iste banke u Hrvatskoj staviti u stanje mirovanja, a slovenska vlada odmah pokrenuti postupak ratifikacije. Potpisali su ga 11. prošlog mjeseca u Mokricama tadašnji premijer Janez Janša i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Rješenje koje je zadovoljilo obje strane pozdravila je i Europska komisija koja je od početka naglašavala da bilateralna pitanja ne smiju onemogućiti primanje Hrvatske 1. srpnja jer je ona uspješno završila pristupne pregovore. Za ratifikaciju hrvatskoga pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu potrebna je dvotrećinska većina glasova zastupnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...