Što ćelavost govori o zdravlju muškarca?

Muškarci koji ćelave na tjemenu imaju veći rizik od bolesti srca, kažu znanstvenici, no njihovi rezultati ne bi trebali preplašiti muškarce koji gube kosu budući da se zdravim navikama najbolje čuva zdravlje srca.

Muškarci koji ćelave na tjemenu, poput princa Charlesa i princa Williama, izloženi su 52 posto većoj vjerojatnost da obole od bolesti koronarnih arterija u usporedbi s onima koji imaju puno kose, pokazala je studija provedena na više od 40.000 osoba.

Muškarci kojima se kosa povlači ili ćelave na kruni glave imaju čak 69 posto veću vjerojatnost da pate od koronarne bolesti u usporedi s onima koji ne gube kosu, piše u studijama znanstvenika sa Sveučilištu u Tokiju objavljenima u online časopisu BMJ Open.

Liječnici još uvijek ne mogu u potpunosti objasniti vezu između ćelavosti i bolesti koronarnih arterija, no vjeruju da muškarci s visokom razinom testosterona imaju veću vjerojatnost da izgube kosu, pogotovo ako ćelavosti već postoji u obitelji. Testosteron je povezan s bolestima srca, a taj hormon može oštetiti folikule.

Dr. Anita Thomas sa Sveučilišta u Bristolu kaže kako se ova studija nastavlja na rezultate istraživanja koje je pokazalo kako muškarci s otocima ćelavosti imaju dvostruki rizik da obole od bolesti srca u usporedbi s muškarcima koji pate od frontalne ćelavosti.

To je istraživanje pokazalo da muškarci koji su oćelavili imaju veću vjerojatnost da će razviti bolest koronarnih arterija od svojih vršnjaka koji su zadržali kosu.

Velika ćelavost na kruni potiče rizik od 48 posto, umjerena ćelavost do 36 posto, a blaga do 18 posto. Nasuprot tome, opadanje kose na čelu nosi vrlo malu razliku u stupnju rizika.

Profesor Patrick Wolfe s londonskog University Collegea kaže kako nedavne studije sugeriraju jaku vezu između ćelavosti i bolesti srca, ali da su nužna daljnja ispitivanja koja mogu objasniti različite mehanizme srčane bolesti i muške ćelavosti i obrnuto.

‘U međuvremenu se moramo baviti stvarima koje možemo kontrolirati: prehranom, režimom vježbanja i drugim faktorima rizika te tako smanjiti ukupni rizik za bolesti srca.’

Ističe da ovi nalazi ne bi ćelave muškarce trebali preplašiti. Savjetuje da prestanak pušenja, održavanje zdrave težine i bavljenje fizičkim aktivnostima koje će najbolje zaštiti vaše srce, piše Mail Online.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...