Svađa moćnih žena CDU oko ženske kvote

Unutarstranačka svađa u CDU oko uvođenja ženske kvote pokazala je da uz Angelu Merkel u ovoj stranci ima još moćnih žena, ponajviše ministrica rada Ursula von der Leyen, koja je izgubila bitku oko ženske kvote, ali će možda zato dobiti rat za nasljedstvo aktualne kancelarke.

Iako se često (i potpuno opravdano!) u politici zna govoriti o višku testosterona i o tome kakve sve političke igre igraju političari, rasplet parlamentarne drame u Njemačkoj oko ovođenja tzv. ženske kvote pokazao je da su dečki potpuni amateri u uspredbi s ministricom rada Ursulom von der Leyen, ministricom obitelji Christinom Schroeder i, naravno, ‘teflon-kancelarkom’ Angelom Merkel.

Kako izvještavaju brojni njemački mediji, u CDU su se sve ključne i vrlo moćne žene međusobno posvađale oko toga što se stranka nije uspjela ujediniti oko uvođenja ženske kvote u vodeće strukture njemačkih firmi, u kojima je kriminalno nizak broj žena na čelnim pozicijama. Riječ je o ideji koja ima podršku velikog dijela njemačke javnosti, kojoj je naslovnicu posvetio i tjednik Der Spiegel, tražeći da se kvota uvede. Isto misli i cijela opozicija, dakle SPD, Zeleni i Ljevica, ali ne i vladajući CDU, koji se unutar sebe ne može dogovoriti.

Najveća je zagovornica uvođenja ženske kvote ministrica rada Ursula von der Leyen, inače nakon Merkel najpopularnija političarka u vladi a i potpredsjednica CDU (te, nije zanemarivo u stranci koja jako drži do obiteljskih vrijednosti, majka sedemro djece i uspješna liječnica!), dok je protiv toga bila ministrica obitelji Christina Schroeder. Kancelarka Merkel se po običaju držala po strani u ovoj raspravi, sve dok opozicija jednim lukavim manevrom nije postigla da se Bundestag mora izjasniti o uvođenju ženske kvote, nakon čega je unutarnja svađa u CDU postala javna stvar.

Ursulu von der Leyen su pak mnogi unutarstranački konkurenti počeli anonimno optuživati da pokušava organizirati u savezu s opozicijskim strankama većinu za uvođenje ženske kvote, što je ona demantirala i nazvala ‘izmišljanjem legendi’. Ministrica obitelji Schroeder se pak osjetila uvrijeđeno jer smatra da je to sve zadaća njenog resora, pa je predlagala tzv. fleksi-kvotu, koja također nije prošla. A zastupnica CDU Erika Steinbach, poznata po svojim tvrdo konzervativnim stavovima, je pak na društvenim mrežama počela pozivati na to da von der Leyen da ostavku.

Kancelarka Merkel, koja se na kraju ipak izjasnila protiv uvođenja ženske kvote, je zaključila da u izbornoj godini ne može iz vlade otpustiti najpopularniju ministricu, te joj je javno izrazuila potpuno povjerenje, iako se u koluarima govori da je bila bijesna zbog manevriranja Ursule von der Leyen. A Christina Schroeder je unutar stranke proglašena ‘previše mekanom’, jer je dopustila da je von der Leyen ‘pregazi’. Njeni su pak unutarstranački konkurenti počeli širiti glasine o tome da je Scroeder ‘umorna od ministarskog posla’.

Der Spiegel izvještava kako se na sjednici frakcije CDU iza zatvorenih vrata indirektno tražila i ostavka Ursule von der Leyen, koja je sve slušala vrlo opušteno, znajući da joj je pozicija sigurna. Ovaj tjednik je objavio i tekst u kojem predviđa kako je baš ministrica rada budućnost CDU, te signal da bi nakon ere Angele Merkel, obilježene vječnim taktiziranje, Ursula von der Leyen vodila odlučnu i suvremenu politiku. Svađa oko ženske kvote je službeno proglašena završenom, no tabloid Bild ističe da je riječ samo u fasadi te donosi priču o ‘velikoj svađi moćnih žena CDU’, koje se ponašaju ‘kao na tržnici’. Navodno 58-godišnja Merkel razmišlja 2014. godine poslati 54-godišnju von der Leyen kao njemačku povjerenicu u Bruxelles, kako bi se riješila svojeglave i ambiciozne konkurentkinje, što bi sigurno odgovaralo i 35-godišnjoj Christini Schroeder, koja je svoju modernizirajuću poziciju pak zauzela po pitanju bračne ravnopravnosti za istospolne parove.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...