Svjetski je dan zdravlja

Svjetski je dan zdravlja koji je ove godine posvećen prevenciji visokog krvnog tlaka. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, jedna od tri odrasle osobe u svijetu boluje od ove opasne bolesti, koja, ako se ne liječi, može dovesti do infarkta, moždanog udara, poremećaja vida i zatajenja bubrega.

 

Tihi ubojica

Visoki krvni tlak pogađa od 35 do 40 posto populacije odrasle dobi zapadnih zemalja, te je uzrok gotovo 13 posto svih smrtnih slučajeva u svijetu. Naziva je se tihim ubojicom budući da najčešće ne izaziva nikakve simptome, pa osoba godinama može trpjeti njezine posljedice, a da toga nije ni svjesna.

Upravo stoga predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva Davor Miličić naglašava važnost sistematskih pregleda, koje bi trebalo obaviti obaviti jedanput godišnje, kako bi se moguća bolest dijagnosticirala na vrijeme. Dobra je vijest što se visoki krvni tlak danas uspješno liječi.

“Farmakologija je u pogledu antihipertenzivnih lijekova silno napredovala tijekom zadnjih 20 godina. Mi danas raspolažemo mnogo boljim i manje škodljivim, gotovo neškodljivim, u odnosu na ono čime smo raspolagali prije. To je sigurno poticaj našim bolesnicima koji imaju povišen krvni tlak da se liječe jer se hipertenzija danas doista može lijekovima liječiti sjajno”, rekao je Miličić.

 

Rizik od pojave visokog krvnog tlaka ili hipertenzije može se značajno smanjiti brigom o vlastitom zdravlju

Osim što se uspješno liječi, rizik od pojave visokog krvnog tlaka ili hipertenzije može se značajno smanjiti brigom o vlastitom zdravlju: nepušenjem, održavanjem zdrave tjelesne težine, te izbjegavanjem pretjeranog unošenja alkohola.

Predsjednica Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara Ana Ljubas kaže: “Povećati tjelesnu aktivnost, paziti na prehranu. Sedantan način života je također čimbenik rizika za nastanak i povećanje hipertenzije. Mi sami možemo pridonijeti reguliranju hipertenzije”, rekla je Ljubas.

S tim ciljem, u okviru ovogodišnjih Dana preventive, do kraja mjeseca diljem Hrvatske održavaju se brojne edukativne i javno zdravstvene akcije, od mjerenja krvnog tlaka do savjetovanja građana o problemu hipertenzije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...