Talijani obećali pomoći u vraćanju cjelogodišnje trajektne linije Zadar-Ancona

Grad Zadar je bio domaćin sastanku kojem je nazočilo čak 11 od ukupno 16 članova Upravnog odbora Foruma jadranskih i jonskih gradova. Zadarski predstavnik bio je dogradonačelnik Darko Kasap.

Na dnevnom redu bili su prijedlozi izmjene statuta, plan aktivnosti Foruma za 2013. i definiranje budućih projekata u okviru strategije. Po završetku sastanka u Muzeju antičkog stakla, novinarima su predstavljeni zaključci.

Predsjednik Foruma Luigi Albore Mascia, zahvalio se organizatorima na entuzijazmu i srčanosti kojom su sudjelovali u organizaciji sastanka dodajući kako je cilj zajednički iskoristiti brojne prilike u smislu razvoja turizma, kulture, gospodarstva i odnosa u EU.

– Zadar je bitna referentna točka u suradnji s jadransko jonskim gradovima. Tijekom sastanka, Zadar je ušao povijest našeg Foruma reformom statuta. Statut će postati još dinamičniji i operativniji. Zalagat ćemo se da Forum postane pravi posrednik u odnosu s EU i za mogućnost kandidiranja za projekte kao i za mogućnost da budemo nositelj projekata, rekao je Mascia.

Talijan je istaknuo priliku zadarskih vlasti da sudjeluju aktivno u projektima na dobrobit grada i glavni cilj svih gradova Foruma – zaštitu Jadranskog mora.

Tajnik Foruma Michele Brisighelli, kazao je kako će se talijanski gradovi založiti za ponovno uvođenje cjelogodišnje trajektne linije Zadar-Ancona, koja već dvije godine prometuje samo u ljetnim mjesecima.Forum jadransko jonskih gradova

Forum jadransko jonskih gradova je međunarodna dobrovoljna udruga utemeljena u Anconi 1999. godine sa svrhom jačeg gospodarskog, društvenog i kulturnog povezivanja gradova na obalama tih dvaju mora. Forum okuplja 57 obalnih gradova iz sedam zemalja uz Jadransko i Jonsko more Italije, Albanije, Grčke, Slovenije, BiH, Crne Gore i Hrvatske. Pored Zadra, u Forumu je još šest gradova iz Hrvatske: Split, Rijeka, Ploče, Dubrovnik, Šibenik i Biograd.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...