U Bostonu pronađeno još pet bombi, uhićen Saudijac?

Najmanje troje ljudi je poginulo a više od stotinu je ozlijeđeno u ponedjeljak u dvjema eksplozijama nedaleko od ciljne linije slavnog maratona u Bostonu, a premda zasad nema indicija o tome tko je odgovoran za eksplozije, Bijela kuća je objavila da će se napad tretirati kao ‘teroristički čin’, prenose agencije. Kao jedan od predmeta istrage spominje se tamnoputi mladić u crnoj majici sa stranim naglaskom. CBS javlja kako se radi o državljaninu Saudijske Arabije koji je uhićen i ispituje ga FBI. Policija je potvrdila da je na području Bostona pronađeno još pet eksplozivnih naprava koje nisu detonirane.

Riječ je o najtežem bombaškom napadu na američkom teritoriju otkad su nakon napada 11. rujna 2001. pojačane mjere sigurnosti. Američki predsjednik Barack Obama rekao je da još nije poznato tko je odgovoran za eksplozije u Bostonu, ali ‘pojedinci ili skupine koji su to izveli odgovarat će za svoja djela’.

‘Ne znamo tko je to učinio i zašto, ali ne smijemo prerano zaključivati dok nemamo sve činjenice’, rekao je Obama u obraćanju javnosti koje su izravno prenosile televizijske postaje. ‘Pojedinci ili skupine odgovorni za napade (u Bostonu) će odgovarati’, izjavio je Obama i naglasio da će SAD sigurno pronaći počinitelja.

Jedan je dužnosnik Bijele kuće rekao da tek treba biti utvrđeno jesu li odgovorni domaći ili strani napadači. Policija je objavila da je na području Bostona pronađeno još pet eksplozivnih naprava koje nisu detonirane.

Dvije eksplozije odjeknule su u razmaku od nekoliko sekundi odmah kod ciljne crte poznatog Bostonskog maratona dok su se brojni maratonci i gledatelji nalazili u blizini. Kako javlja CBS, dvije bombe bile su postavljene u košare za smeće. Uzvici podrške maratoncima nakon eksplozija pretvorili su se u krikove panike i užasa.

Ozlijeđeno je više od stotinu ljudi, a mnogi od njih imaju teške ozljede od krhotina bombi. Na mjesto događaja brzo su stigla ambulantna vozila a ozlijeđeni su prebačeni u obližnje bolnice. Među poginulima je i jedan osmogodišnjak, prenosi Boston Globe.

Na maratonu je sudjelovalo 23 tisuće trkača, a procjenjuje se da je utrku u Bostonu pratilo više od pola milijuna ljudi. Američki predsjednik Obama je rekao da je administraciji odobrio povećanje pripravnosti širom Sjedinjenih Država, tamo gdje to bude potrebno, te da je o bombama koje su eksplodirale na Bostonskom maratonu razgovarao sa čelnim ljudima FBI-ja i Ministarstva domovinske sigurnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...