U četvrtak počinje VAFI u Varaždinu

VAFI – Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin je festival animiranih filmova koje su izradila djeca i mladi do osamnaest godina. Počinje ovog četvrtka u Kinu Galerija u Varaždinu.

Pokrenut je 2010. u želji da od Filmsko-kreativnog studija VANIME, Varaždina, ali i Hrvatske, učini mjesto gdje će djeca, mladi, profesionalci, gosti, ali i svi zaljubljenici u animirani film moći izmjenjivati svoja iskustva te stvoriti nova prijateljstva izvan granica države, mjest gdje će djeca i mladi moći uživati u filmovima, naučiti nešto novo, ali i istovremeno se međusobno družiti.

Službeno otvorenje 4. VAFI-ja je u četvrtak, 25. travnja u 18 sati u Kinu Galerija u Varaždinu, a zatvaranje u nedjelju 28. travnja u 12 sati u palači Herzer. Mjesta događanja ove godine će biti u Kinu Galerija, palači Herzer, palači Sermage, Muzeju anđela, Sceni Zvonimir Rogoz i u Parku za mlade. Ovogodišnji festival će imati i svoj humanitarni karakter. Skupljat će se sredstva za  Humanitarnu udruga za pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima “Jak kao Jakov”.

Televizijske reportaže radi udruga Izvan fokusa, a prikazivat će se osim na Youtube kanaliu VAFI-ja, i na Varaždinskoj televiziji i Srce TV Čakovec.

VAFI je ove godine imao rekordan broj prijava – njih čak 229 iz 26 zemalja našlo se pred selekcijom koju su ove godine odradile Vanja Hraste i Anja Kučko, koje su njih 103 odlučile prikazati na festivalu te se upravo taj broj filmova bori za statuu VAFI.

Prijavljeni suduionici su podijeljeni po dobnim kategorijama: MINI – djeca do 10 godina starosti, MIDI – djeca od 11 – 14 godina starosti i MAXI – mladi od 15 – 18 godina starosti.

Nagrade će biti u pet kategorija od kojih je jedna prva, a četiri ravnopravne druge. Nagrade je statua i diploma za prva mjesta, a diploma za druga mjesta. Statua je ove godine narančaste boje. Posebna kategorija će biti Plavi VAFI. U suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske i UNICEFOM Hrvatske, od 2012. godine VAFI dodjeljuje nagradu Plavi VAFI,  za film koji najviše promiče dječja prava. Jedna je prva nagrada (statua i diploma) i četiri su druge (diplome) ravnopravne nagrade koje su izvan kategorija festivala.

Predsjednik žirija je egipatski animator i osnivač ASIFA-e (Međunarodna asocijacija animiranog filma) Afrike i arapskog svijeta Mohamed Ghazala, a članovi su  bosanski ilustrator i animator Berin Tuzlić i zagrebački ilustrator i animator Zdenko Bašić.

Partner 4. VAFI- ja je MTV Hrvatska. Kroz partnere VAFI svake godine publici dočarava raznovrsnost animiranog filma. Do sada su partneri bili Borivoj Dovniković Bordo, Los Angeles International Children’s Film Festival i Japan.

I ono najvašnije, svi programi su besplatni.

25. travnja, ČETVRTAK
18.00 KINO GALERIJA, Službeno otvaranje festivala, animated MTV trailers & music videos
20.00 KINO GALERIJA, VAFI SENIOR, animirani filmovi za mlade, 14+

26. travnja, PETAK
9.30 KINO GALERIJA, MINI, službena projekcija
11.30 KINO GALERIJA, MIDI 1, službena projekcija
12.30 KINO GALERIJA, MIDI 2, službena projekcija
16.00 PALAČA HERZER, Od slike do filma, Motion Character Design , radionica by Berin Tuzlić
18.00 KINO GALERIJA, The best of Animafest, animirani filmovi za djecu
20.00 KINO GALERIJA, Strah(ovi) od tame, dugometražni animirani film, Animafest, 14+

27. travnja, SUBOTA
9.30 KINO GALERIJA, MIDI 3, službena projekcija
10.00 PALAČA HERZER, Speed Toon, natjecanje u brzom crtanju
11.00 KINO GALERIJA, MAXI, službena projekcija
14.00 PARK ZA MLADE, MTV feat. VAFI
– Graffiti Show Off (Zg)
– Bike and Skate Show Up
– Break (‘n’) Dance
– RNB Confusion by DJ Sheko (Zg)
16.00 PALAČA HERZER, Od priče do filma, Sjeverozapadni vjetar, predavanje by Zdenko Bašić
17.00 KINO GALERIJA, VAFI SENIOR, animirani filmovi za djecu, 10+
18.00 KINO GALERIJA, The best of Kiki Tabor, animirani filmovi za djecu
21.00 SCENA ROGOZ, koncert Gorillaz & party

28. travnja, NEDJELJA
10.00 KINO GALERIJA, The best of Africa, animirani filmovi za djecu, crtanje afričkih motiva, face painting african style
12.00 PALAČA HERZER, Zatvaranje festivala, i dodjela nagrada

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...