U Domu zdravlja ubuduće besplatan popravak zubi!

Ubuduće će se svi stomatološki pacijenti koji budu svoje zube “plombirali” (popravljali) u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije smijati s bijelim (kompozitnim) plombama i za to neće morati platiti ni kune, čak ni onih 50 kuna, što su do sada plaćali zbog razlike u materijalu (bijela plomba ili crna plomba).

Dakle, svi oni pacijenti koji besplatno žele bijelu plombu, mogu doći u nekog od 50 stomatologa (zaposlenika DZ) koji su im dužni zub popraviti i “plombirati” bijelom plombom, naravno ako to pacijent želi. Istovremeno, ako netko od 200 ugovornih stomatologa iz Splita i županije (imaju ugovor sa HZZO-om) naplati bilo 50 kuna ili punu cijenu pacijentu zbog bijele plombe, ja tog pacijenta molim da s računom obvezno HZZO-u prijavi tog stomatologa, a da zube može besplatno popravljati kod nas – poručio je dr. Dragomir Petric, ravnatelj DZ SD županije.

Opomena HZZO-a

Do velikog preokreta u naplaćivanju ili nenaplaćivanju bijelih plombi, po cjeniku Stomatološke komore, došlo je nedavno kada je u Narodnim novinama izišao novi Pravilnik o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

– Još 21. veljače Dom zdravlja SD županije dobio je kaznu, u vidu opomene od HZZO-a, po kojoj naši stomatolozi nisu naplaćivali bijele plombe po cjeniku Stomatološke komore. Ja 26. ožujka zbog te kazne šaljem odgovor HZZO-u i pišem pismo dr. Rajku Ostojiću, ministru zdravlja RH, u kojemu mu prijavljujem, u najmanju ruku neobično ponašanje stomatologa i HZZO-a, koji bi trebali braniti sustav javnog zdravstva, a koji istovremeno pacijentima žele naplaćivati nešto što je već plaćeno kroz glavarinu, svim onim stomatolozima koji imaju ugovor sa HZZO-om.

I gle čuda, 27. ožujka na sjednici Upravnog vijeća HZZO-a usvaja se ovaj pravilnik po kojemu svi pacijenti mogu, kod stomatologa koncesionara, dobiti bijelu plombu, a da je ne plate “po suho zlato”. Dakle, po tom pravilniku svi postupci prevencije i liječenja zuba su besplatni – kazuje dr. Petric.

Hoće li ovim novim pravilnikom “rat” na relaciji Stomatološka komora – dr. Drgomir Petric biti okončan ili će se otvoriti neka nova fronta, ostaje vidjeti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...