Uskrs u Primorju u nedjelju u Mrčevu

Četvrti put zaredom, u nedjelju, 7. travnja, na Mali Uskrs, u dubrovačkom selu Mrčevu održat će se manifestacija “Uskrs u Primorju” kroz koju će se prezentirati tipični specijaliteti, običaji i seoska domaćinstva.

Program će se odvijati oko Lokve u Mrčevu, a uz glavne organizatore, udrugu Dubrovački primorski svatovi nastupit će i desetak gostujućih kulturno umjetničkih društava i udruga iz Dubrovačko – neretvanske županije, Dalmacije te Bosne i Hercegovine koji će izvesti svoje kraće programe. U Mrčevu će se predstaviti fokloraši KUD „Boka“ iz Tivta s plesom Igre Boke Kotorske , KUD „Sveti Juraj“ iz sela Osojnik s Kolom Linđo, KUD „Marko Marojica“ iz susjedne Župe dubrovačke s Plesovima Župe, KUD „Sv. Ilija“ Kljaci, Ružić s kolima Dalmatinske zagore, KUD „Metković“ iz Metkovića s Plesovima Neretve, KUD „Lastovo“ s otoka Lastovo koji će izvesti Lastovski poklad i kolo, KUD „Humski glas“ iz Neuma s plesovima Zahumlja, KUD „Ponikovska poskočica“ iz peljeških Ponikava s plesom Ponikovska poskočica, te KUD „Stjepan Radić“ iz Pridvorja koji će izvesti Skoči kolo i Pridvorsku poskočicu, a stižu i gosti s otoka Mljeta – KUD Natko Nodilo.

Program će u 14 sati otvoriti udruga Dubrovački primorski svatovi sa skraćenim uprizorenjem Dubrovačke primorske svadbe. Ostala folklorna društva izvest će svoje programe u trajanju od po deset minuta. Početak tradicionalne manifestacije Uskrs u Primorju pucnjevima će označiti Dubrovački trombunjeri, a nastupit će i Limena glazba Zaton.

U gornjim selima dubrovačkog kraja u nedjelju na Mali Uskrs očekuje se oko 250 sudionika, a organizatori iz udruge Dubrovački primorski svatovi nadaju se da će ova krasna mjesta vrlo blizu grada posjetiti i brojni Dubrovčani i njihovi gosti. Manifestacija pokrenuta prije četiri godine na inicijativu grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika prerasla je u kulturnu, folklornu i turističku manifestaciju s međunarodnim predznakom, a sve s ciljem oživljavanja Gornjih sela i obogaćivanja turističke ponude kako grada Dubrovnika tako i Dubrovačko – neretvanske županije.

U Mrčevu će se do 18 sati moći kušati domaće delicije seoskih domaćinstava , a organiziran je i besplatni prijevoz s polaskom s Autobusnog kolodvora u 12 i 13 sati i povratkom iz Mrčeva u 17 i 18 sati.

Glavni organizator ovogodišnje manifestacije „Uskrs u Primorju“ je udruga Dubrovački primorski svatovi, u suorganizaciji s Gradom Dubrovnikom – Uredom za poduzetništvo, turizam i more i Mjesnim odborom Mrčevo, te Turistička zajednica grada Dubrovnika.

Pokrovitelji manifestacije su Dubrovačko – neretvanska županija, Ministarstvo turizma RH, Zajednica udruga u kulturi Dubrovačko – neretvanske županije uz potporu TZ Dubrovačko – neretvanske županije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...