Usprkos hladnoći u Aziji i Europi, ožujak 2013. globalno je bio deseti najtopliji u povijesti!

Američki Nacionalni centar za klimatske podatke koji djeluje u sklopu Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) je objavio klimatske podatke za ožujak 2013.godine na globalnoj razini.

Ožujak 2013. godine je po prosječnoj globalnoj temperaturi kopna i oceana od 13.28 stupnja ( za 0.58 stupnja veća od prosjeka za 20. stoljeće) bio deseti najtopliji ožujak (izjednačio se sa ožujkom 2006. godine). Najtopliji ožujak je bio u 2010. godini kada je temperaturno odstupanje iznosilo +0.80 stupnja. Temperaturni podaci na globalnoj razini postoje od 1880. godine. Ovogodišnji je ožujak 37. zaredom koji je topliji od prosjeka, te 337. uzastopni mjesec topliji od prosjeka. Zadnji puta je hladniji ožujak bio 1976. godine, a zadnji mjesec koji je na globalnoj razini bio hladniji od prosjeka bila je veljača 1985. godine, javlja Crometeo.

Temperatura kopnenih površina je u ožujku bila za +1.06 stupnja veća od prosjeka, što ga čini jedanaestim najtoplijim ožujkom. Prosječna temperatura svjetskih oceana u ožujku je bila za 0.41 stupnja viša od prosjeka (deveti najtopliji ožujak).

Na Sjevernoj polutci ožujak je s temperaturnim odstupanjem od +0.69 stupnja bio deseti najtopliji ožujak. I na Južnoj polutci je s temperaturnim odstupanjem od +0.48 stupnja bio deseti najtopliji ožujak.

Iako je u cjelini ožujak na globalnoj razini bio topliji od prosjeka, zabilježene su velike temperaturne razlike između pojedinih dijelova svijeta. Ožujak 2013. je bio hladniji ili osjetno hladniji na istočnoj polovici SAD-a, u većem dijelu Europe, u europskom dijelu Rusije te na sjeveru Sibira. Dijelovi sjeveroistočne Europe i zapadne Rusije su bili i za više od 5 stupnjeva hladniji od prosjeka. U Velikoj Britaniji ožujak je bio drugi najhladniji u povijesti mjerenja (od 1910. godine) , odnosno najhladniji ožujak od 1962. godine . U Njemačkoj je također ožujak s odstupanjem temperature od -4.2 stupnja, bio peti najhladniji u povijesti mjerenja (od 1881. godine), te drugi najhladniji u zadnjih 50 godina.

Istovremeno je topliji ili rekordno topliji ožujak od prosjeka zabilježen na sjeveroistoku Kanade i jugoistoku Grenlanda. I veliki dijelovi Kine su u ožujku bili rekordno topli, a prosječnom temperaturom najmanje za 5 stupnja višom od prosjeka. U Kini je ožujak 2013. bio drugi najtopliji, odmah nakon ožujka 2008. godine (podaci postoje od 1961. godine).

I u nekoliko regija središnje i sjeverne Afrike ožujak je bio rekordno topao. U tropskom području (20 stupnjeva) ožujak je bio treći najtopliji, s prosječnom temperaturom koja je bila za 1.18 stupnja viša od prosjeka. Znatno toplije od prosjeka je bilo i na sjeveru Južne Amerike i na sjeveru Australije. Tasmanija je imala rekordno topao ožujak s temperaturnim odstupanjem od 2.86 stupnjeva. Na južnoj polutci jedino je Argentina u ožujku bila hladnija ili znatno hladnija od prosjeka.

Raspodjela količine oborina u ožujku je, kao što je to uobičajeno, u raznim dijelovima svijeta bila vrlo raznolika. Rekordna količina oborina je pala u dijelovima južne Europe i zapadne Rusije. U Španjolskoj je ožujak bio rekordan po količini oborina u povijesti mjerenja (1947. godine). Palo je tri puta više oborina od prosjeka. I u većem dijelu Mađarske ožujak je bio ekstreman po količini oborina. Palo je i do četiri puta više od prosjeka. I sjeverozapadni dijelovi naše zemlje su u izvještaju NOAA-e istaknuti kao ekstremni po količini oborina.

Rekordna suša je zabilježena u mnogim krajevima svijeta uključujući sjeveroistok Brazila (gdje jaka suša traje već nekoliko mjeseci), sjever Čilea, dio juga Alžira i sjeveroistoka Nigera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...