Vojvodina preplavljena plakatima u kojima se traži razlaz sa Srbijom

Dan nakon prosvjeda “Stop razbijanju Srbije” u Novom Sadu i suprotstavljanja navodnim secesionističkim namjerama vojvođanske vlade i njezine deklaracije o ugroženosti prava Vojvodine, verbalni politički rat je nastavljen plakatima s porukom “Smrt Bojanu Pajtiću i njegovim poslušnicima”, dok su se u više vojvođanskih gradova pojavili grafiti “Vojvodina naša dika – bit će republika”.

Na bijelim plakatima na više mjesta u glavnom gradu Vojvodine piše “Smrt”, a ispod toga je prikazan lik predsjednika Vlade VojvodineBojana Pajtića u prekriženom prometnom znaku, ispod kojeg piše i “njegovim poslušnicima”.

Također, iz više mjesta u Vojvodini agencija Beta javila je o ispisanim grafitima “Vojvodina naša dika – bit će republika”, koje je, navodno, potpisala organizacija “Mlada Vojvodina”. Na grafitima su tri zvjezdice koje na vojvođanskoj zastavi simboliziraju regije Srijem, Banat i Bačku, a pojavili su se u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Pančevu, Beočinu, Irigu, Rumi, Kovačici i Beloj Crkvi.

Reagirajući na zahtjeve oporbenih stranaka u Skupštini Vojvodine koje su tražile smjenu vojvođanskog premijera i raspisivanje izvanrednih izbora, prvi čovjek vlade u Novom Sadu Bojan Pajtićocijenio je da najava novih skupova i poruke sudionika prosvjeda kako “neće još dugo moći kontrolirati gnjev naroda”, predstavljaju “nedvojbenu prijetnju nasiljem”.

“To je poruka da slijedi nasilni pokušaj rušenja legalne i legitimne pokrajinske vlasti, a građani Vojvodine nisu nikad tolerirali niti će tolerirati nasilje”, rekao je Pajtić u intervjuu za subotnji novosadski Dnevnik, ocijenivši da su protagonisti prosvjeda u petak “isti oni koji su rušili vojvođansku autonomiju” u tzv. jogurt revoluciji krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća u vrijeme režima Slobodana Miloševića, ali su, kako je rekao, neki samo mijenjali stranke.

Pajtićev koalicijski partner u vojvođanskoj vladi – Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) najoštrije osuđuje prijetnje premijeru i zahtijeva “hitno reagiranje policije i nadležnih organa” jer “država Srbija ima ozbiljan problem sa nasiljem”.

Istodobno, promatrači ocjenjuju da Deklaracija o Vojvodini neće radikalizirati situaciju u pokrajini, niti dovesti do izvanrednih izbora i Pajtićeve smjene te da vlasti u Beogradu “odgovara vruća tema koja će skrenuti pozornost s pregovora o Kosovu” u kojima pozicija Srbije “nije onakva kakvom su je očekivali u državnom vrhu” u iščekivanju napretka ka Europskoj uniji.

Potpredsjednik vladajuće SNS Igor Mirović ocenio je u subotu da je prijedlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine “ugrozio nacionalne interese zemlje” jer se pojavio “u trenutku kada je Srbija trebala pokazati jedinstvo, jer su pregovori o Kosovu ušli u završnu, najosjetljiviju fazu”. Mirović je za Televiziju Pink rekao da “deklaracija ima separatističku i nedemokratsku notu” i može “stvoriti dodatne tenzije između centralne i pokrajiunske vlade”.

Na prosvjedu “Stop razbijanju Srbije” u Novom Sadu, koji su u petak organizirale brojne udruge uz potporu vladajućih Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, zatraženo je povlačenje prijedloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, koji je ranije Skupštini Vojvodine uputila vojvođanska vlada. Skup je protekao bez izgreda, a organizatori su tvrdili da se okupilo oko 30.000 ljudi, dok su drugi ocijenili da nije bilo više od 10.000 prosvjednika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...