Vrtić u bolnici: djeca lakše na pretrage, nekad ne žele kući već u igraonicu

– Na Odjelu pedijatrije otvorili smo dječji vrtić s namjerom da se, dok su hospitalizirana, djeca osjećaju što je moguće bolje, da sadržajno provedu vrijeme i da im boravak u bolnici ne bude traumatično iskustvo. Poznato je da je djeci bolnica ono što je odraslima zatvor – rekao je voditelj Odjela za pedijatriju dr. Neven Milić u petak, otvarajući „bolnički odjel“ gradskog dječjeg vrtića „Sunce“.

Ideju o formiranju dječjeg vrtića u bolnici, poteklu s Odjela pedijatrije, u djelo je provela uprava dječjeg vrtića „Sunce“, gdje je napravljen program.

– Naš program „Vrtić u bolnici“ verificiran je u Ministarstvu obrazovanja, nakon čega se moglo krenuti s građevinskim radovima te nabavom namještaja i didaktičke opreme za vrtić. Na odjelu je uređena i opremljena prostorija u kojoj rade dvije odgajateljice – rekla je ravnateljica gradskog vrtića „Sunce“ Ana Dunatov.

Prva iskustva u dječjem vrtiću na Pedijatriji, koji radi svakodnevno od 10 do 18 sati, izvrsna su. – Program „Vrtić u bolnici“ uspio je, rezultati su odlični, događa se da djeca ne žele otići kući već kažu da idu u igraonicu. I roditelji su zadovoljni da djeca u bolnici imaju kompletan vrtićki program – kazao je dr. Milić.

Ravnateljica Dunatov dodala je da je cilj postignut, boravak u bolnici je djeci ljepši, ublažene su traume zbog hospitalizacije, a i roditelji imaju oslonac u vrtiću i odgajateljicama. Djeca u boravku imaju sva potrebna didaktička sredstva, pa i kompjutor. Gradonačelnik Zvonimir Vrančić napomenuo je da je ovaj projekt, koji u Hrvatskoj imaju rijetke županijske bolnice, realiziran u suradnji Grada, dječjeg vrtića „Radost“ i Opće bolnice.

– Grad snosi troškove za dvije odgajateljice koje rade puno radno vrijeme. Sve je uređeno po pedagoškim standardima kao i u ostalim gradskim vrtićima – rekao je Zvonimir Vrančić.

Boravak nije uređen samo za bolesnu djecu koja dolaze iz vrtića „Sunce“, već iz svih vrtića, gradskih i privatnih, a priključiti se može i dijete koje ne pohađa vrtić. Potrebno je samo da roditelji potpišu suglasnost, a odgajateljice Ana Sorić i Ana Jurica s djecom rade prema vrtićkom programu, no ujedno im olakšavaju podnošenje kompliciranijih pretraga i neizbježnih neugodnih iskustava u bolnici.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...