Washington Post: Depresija i sklonost samoubojstvu postali su svakodnevica hrvatskih ratnih veterana

“Više od dvije tisuće hrvatskih ratnih veterana oduzelo si je živote nakon završetka rata u ovoj balkanskoj zemlji, koja se sada nalazi na putu za ulazak u Europsku uniju. Broj veterana sklonih samoubojstvu mogao bi porasti s godinama, kažu stručnjaci, odnosno kada mnogi veterani postanu stariji i počnu se osjećati sve više zapostavljeni od strane cjelokupnog društva”, piše Washington Post, osvrćući se na nedavni masakr 13 osoba u Srbiji, za koji piše da je ponovno u centar pozornosti stavio probleme s kojima se svakodnevno susreću ratni veterani na Balkanu. Washington Post napominje kako je masakr u Srbiji bio izazvan upravo bolnim sjećanjima na Domovinski rat.

“Depresija i samoubojstva postali su u Hrvatskoj sve češća pojava. Diljem Balkana deseci tisuća ratnih veterana sve teže pronalazi put prema normalnom životu i ponovnom uklapanju u društvo. Tisuće bivših vojnika boluje od PTSP-a, depresije, mnogi su se okrenuli drogi i alkoholu, a u najgorim slučajevima okreću se samoubojstvu ili pokušavaju nauditi svima oko sebe”, piše Washington Post.

U tekstu se napominje kako su hrvatski ratni veterani samoubojstva počinili i na javnim mjestima – neki su se raznijeli bombama, neki živi zapalili. “Takvi potezi najčešće se mogu protumačiti kao poziv upomoć, usmjeren državi koja je prema njima postala indiferentna. Jedan je veteran čak iskoristio hrvatsku zastavu da bi se objesio – bila je to jasna poruka društvu da se osjećao izdanim od strane države za koju se borio”, piše Washington Post.

Na kraju teksta spominje se kako se ratni veterani u Hrvatskoj često, nakon povratka s bojišta, susreću s teškom financijskom situacijom, koja im dodatno otežava život. “Mnogi ratni veterani nađu se na samim marginama društva, ostavljeni da se brinu sami o sebi”, zaključuje Washington Post.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...