Za tragediju su odgovorni Ministarstvo obrane i NP Kornati

Ispitivanjem vatrogasnog vještaka Branka Šimare na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju.

Vještak Šimara je rekao da se dio odgovornosti za tragediju mogao pronaći i kod odgovornih osoba u Nacionalnom parku Kornati, jer nisu provedene mjere zaštite od požara, ali i kod odgovornih osoba u Ministarstvu obrane, jer nisu održavani kanaderi. Ponovio je tvrdnju s prošlog ročišta da mu je kolega iz MUP-a pred 10 osoba rekao da je iz državnog odvjetništva zabranjeno podizanje optužnica protiv drugih osoba, a što bi išlo u korist Slavici.

‘Upotrijebljene su sve raspoložive snage, ali onakav požar na onakvom terenu nije bilo moguće ugasiti bez zračnih snaga’ – rekao je Šimara dodajući kako nakon stradavanja vatrogascima više nije bilo pomoći.

‘Takav požar bez zračnih snaga nije moguće ugasiti. Taktika gašenja je da se upute vatrogasci na teren kako bi navodili zračne snage i eventualno štitile objekte od požara. I takvu taktiku je primijenio Dražen Slavica, tažeći helikopter za prijevoz vatrogasaca i kanadare za gašenje požara’ – rekao je Šimara.

Na pitanje zastupnika optužbe je li sve poduzeto do trenutka, ali i nakon stradavanja vatrogasaca vještak Šimara pokušavao je objasniti da je vještačio postupanja do trenutka tragedije.

‘Vatrogasci nakon što su stradali njima više pomoći nije bilo. Pomoć takvim osoba jedino je morfij da ne pate i ne osjete bolove. Ova pomoć pri 95 posto izgorenog tkiva, pri spaljenim dišnim organima, vatrogasci ne mogu i nisu osposobljeni za pomoć takvim osoba. Mogu ga samo još više inficirati. Za to trebaju doći liječnici i medicinsko osoblje koje je specijalizirano za opekline’, rekao je Šimara.

Državni odvjetnik Zvonko Ivić prigovorio je iskazu vještaka Šimare istaknuvši kako je pristran i pogoduje optuženiku jer je Slavica kao nekadašnji član predsjedništva udruge profesionalnih vatrogasaca bio Šimari nadređeni koji je tajnik te udruge.

Suđenje se nastavlja 8. svibnja, kada će biti ispitan vještak telekomunikacijske struke.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...