Zadarski učenici najbolji u regiji

Na međužupanijskom natjecanju djece i mladeži Hrvatskog Crvenog križa Zadarske i Šibensko-kninske županije, koje je održano u subotu u OŠ Šimuna Kožičića Benje u Zadru, najbolje rezultate i plasman na državno prvenstvo osvojile su ekipe iz Zadra, i to u kategoriji pomladak – ekipa OŠ Šimuna Kožičića Benje, a u kategoriji mladež – ekipa iz Gimnazije Jurja Barakovića.

Sudjelovali su učenici sedmih razreda osnovnih, te trećih razreda srednjih škola iz Zadra, Šibenika, Knina i Drniša. Na natjecanju je sudjelovalo osam ekipa, po četiri u svakoj kategoriji, a svaka ekipa bila je sastavljena od šest učenika, od kojih se petero natjecalo, a šesti je bio zamjena.

Drugo mjesto u kategoriji pomlatka osvojila je ekipa OŠ Meterize iz Šibenika, na trećem su mjestu bili učenici OŠ Antuna Mihanovića iz Drniša, a posljednje je mjesto pripalo ekipi iz OŠ Domovinske zahvalnosti iz Knina.

U kategoriji srednjih škola, odnosno mladeži, drugoplasirana ekipa bila je iz SŠ Lovre Montija iz Knina, treće je mjesto pripalo Medicinskoj školi iz Šibenika, a posljednje SŠ Ivana Meštrovića iz Drniša.

– Učenici su se natjecali u pismenoj provjeri znanja iz povijesti Hrvatskog i Međunarodnog Crvenog križa i prve pomoći, a imaju i dva radilišta na kojima se susreću sa realističnim prikazom ozljeda te se natječu u praktičnom zbrinjavanju ozlijeđenih. U kategoriji srednjih škola imat će pokušaj reanimacije na lutki te ozljede na manekenima, odnosno glumcima koji će glumiti ozlijeđene osobe kojima učenici moraju pružiti prvu pomoć, objasnio je princip natjecanja Bore Galac, ravnatelj Hrvatskog Crvenog križa Gradskog društva Zadar i istaknuo da učenici sudjelovanjem u ovakvim natjecanjima stječu znanja o pružanju prve pomoći koja im mogu u kasnijem životu pomoći. Također, stječu saznanja o radu Crvenog križa, a možda ovo nekoga i potakne da kasnije u životu sudjeluje u njegovim aktivnostima.

Pored Bore Galca, okupljene učenike i njihove mentore pozdravili su i Marko Marin, ravnatelj škole domaćina natjecanja te Rade Šimičević predsjednik županijskog Crvenog križa koji su učenicima poželjeli dobar uspjeh na natjecanju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...