Zadnje pripreme prije abdikacije nizozemske kraljice

Arhiva, ilustracija
Tamni način

U Amsterdamu je sve spremno za svečanost ustoličenja novoga kralja Willema-Alexandra. Njegova majka, kraljica Beatrix uoči abdikacije na državnoj je televiziji zahvalila nizozemskom narodu na povjerenju tijekom 33 godine vladavine.

Ustvrdila je da je njezin sin spreman za zadaću koja ga očekuje. Narančasta groznica izazvana promjenom vladara počela je jučer na Trgu Dam gdje je kraljevska palača te u crkvi u kojoj će se održati svečanost polaganja zakletve novoga kralja.

Znatiželjnici, turisti i Nizozemci pratili su probu svečanosti na kojoj će danas biti i mnogi predstavnici kraljevskih kuća. Britanski princ Charles i supruga Camilla, princ Philippe i princeza Mathilde iz Belgije kao i prinčevski parovi iz Španjolske, Jordana i Japana među uzvanicima su proslave.

Nešto ranije, kraljica, princ Willem-Alexander i njegova supruga princeza Maxima stigli su u Rijksmuseum, jedan od najpoznatijih na svijetu, nedavno ponovno otvoren nakon 10 godina radova, u kojem se održava gala večera za izaslanstva iz čitavog svijeta.

Princ Willem-Alexander postat će prvi muškarac u Nizozemskoj koji se popeo na prijestolje od 1890. godine.

Ostavi komentar koristeći Facebook



 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar