Zašto su čips i čokolada tako zarazni?

Znanstvenici tvrde da su na tragu rješenja misterija zašto nekim grickalicama jednostavno ne možemo odoljeti.

Jeste li se ikada zapitali zašto možete pojesti samo komadić neke slastice, a kad neku drugu stave pred vas, ne znate stati?

Znanstvenici tvrde da su djelomično raspleli misterij zašto je neke grickalice gotovo nemoguće jesti u malim količinama.

Iako neki to nazivaju pohlepa, drugo je ime za takvo ponašanje hedonistička hiperfagija, kaže njemački znanstvenik, dr. Tobias Hoch.

‘To je znanstveni pojam koji definira jedenje zbog užitka, a ne gladi. Rekreacijsko prejedanje može se pojaviti kod svih ljudi u nekoj fazi života, a u kroničnom je obliku ključni čimbenik u epidemiji pretilosti.’

Dr. Hoch i njegov tim sa Sveučilišta Erlangen-Nürnberg skenirali su mozgove štakora dok su jeli čips, standardne pločice te praškastu mješavinu masti i ugljikohidrata.

Štakori su daleko više uživali u čipsu unatoč tomu što je mješavina masti i ugljikohidrata sadržala isti broj kalorija. Standardne pločice su štakorima bili najmanje popularna hrana. ‘Učinak čipsa na moždane aktivnosti može se samo djelomično objasniti količinom masti i ugljikohidrata. U čipsu postoji nešto drugo što ga čini poželjnom grickalicom’, kaže dr. Hoch.

Mislilo se da visoka razina masti i ugljikohidrata u čipsu šalje mozgu signale ugode, no magnetska rezonancija pokazala je da je centar za ovisnost u mozgovima štakora bio najaktivniji kad su jeli čips.

Jedna od teorija dr. Hocha je da hrskavost čipsa stimulira centar za nagradu u mozgu te da bi to saznanje moglo dovesti do razvoja novih lijekova ili prehrambenih aditiva kojima bi se sprečavalo prejedanje, piše Daily Mail.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...